14 °C Budapest

A britek már oltanak az AstraZeneca-vakcinával: tovább nőttek a napi esetszámok

MTI
2021. január 4. 10:43

Megkezdődött hétfőn az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által a koronavírus ellen közösen kidolgozott oltóanyag nagy-britanniai alkalmazása.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának tájékoztatása szerint a világon elsőként az oxfordi illetőségű Brian Pinker kapta meg a vakcinát. Az NHS tájékoztatása szerint Brian Pinker 82 esztendős és dialíziskezelésre szorul, ezért két szempontból is a veszélyeztetett és ezért az elsőként oltandók közé tartozik. Az Oxford/AstraZeneca-vakcina a második oltóanyag a Pfizer és a BioNtech közös vakcinája után, amelynek nagy-britanniai alkalmazása megkezdődött.

Johnson a BBC közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta: megvan a remény arra, hogy a következő hónapokban több tízmillió adagot sikerül beadni a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinákból Nagy-Britanniában. Utalást tett ugyanakkor arra is, hogy addig 

még további szigorítások válhatnak szükségessé a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

Nagy-Britanniában az utóbbi napokban rendre 50 ezer felett jár a szűrővizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma a korábbi hetek 20-25 ezer, tesztekkel kiszűrt átlagos új napi esetszáma után. A brit kormányfő a lehetséges intézkedések között említette az iskolák zárva tartását a meghosszabbított téli szüneten túl is, bár hangsúlyozta, hogy a kormány valójában nem szeretne ezzel a lehetőséggel élni.

Angliában az idén vizsgázó középiskolások hétfő helyett egy héttel később, a többi középiskolai évfolyam diákjai két hét múlva térhetnek vissza az iskolákba a jelenlegi tervek alapján. Londonban és környékén az általános iskolák is csak január 18-án nyitnak, de Anglia más térségeiben az eredeti menetrendnek megfelelően ma elkezdődik a tanítás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm