32 °C Budapest
Mit nekünk második hullám: töretlenül erősödik a magyar autópiac

Mit nekünk második hullám: töretlenül erősödik a magyar autópiac

2020. december 1. 11:00

Harmadik hónapja több autót állítottak forgalomba Magyarországon, mint 2018 azonos hónapjaiban. A Datahouse adatai szerint a tavalyi rekordév számait nem sikerül ugyan megugrani, de novemberben 6,7 százalékos volt a visszaesés 2019. 11. havához képest. Éves szinten viszont még mindig jelentős a deficit, de a grafikonon az is látható, hogy a tavaszra tervezett autóvásárlások egy része vélhetően őszre tolódott.

Novemberben 13 265 darab személygépjármű állt forgalomba Magyarországon a Datahouse gyorsjelentése szerint, amely hétfőn reggel jutott el a Pénzcentrumhoz. A piac szép lassan kilábalhat a járvány okozta megtorpanásból, novemberre 16,7 százalékkal túlszárnyaltuk a 2018. novemberi volument, ami 11 370 darab forgalomba helyezés volt.

A tavalyi rekordévtől 948 forgalomba helyezéssel (mintegy 6,7 százalékkal) maradt el az október, ami még jónak is mondható, tekintettel arra, hogy éves összesítésben a január-októberi számok 18,7 százalékkal, 26 450 darabbal maradnak el a tavalyi adatoktól. A lezárás láthatóan nem jött jól a hazai piacnak: tavasszal bezártak a kereskedések is, úgyhogy maximum a már leadott rendeléseket teljesítették az importőrök, illetve a céges ügyfelek is vásároltak. A diagramon is látszik, hogy áprilisban és májusban közel nulla volt a forgalomba helyezés.

2018-hoz képest 9,1 százalékos a visszaesés a Datahouse gyorsjelentése szerint: a két évvel ezelőtti adattól 11 599 forgalomba helyezéssel maradtunk el. Ezt decemberben vélhetően már nem lehet behozni, hiába a felszállóág.

Nem jó, de nem is tragikus

Ahogy a fenti csárton is látszik, a tendenciák folyamatosan javulnak, immáron harmadik hónapja sikerül túlszárnyalni a 2018-as számokat. Sőt, a szeptemberi görbén látszik, hogy abban a hónapban a tavalyi forgalomba helyezéseket is megugrottuk, mondjuk, ez azóta nem sikerült.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Autót vennél, de szűkös a keret? Válogass a benkok ajánlatai között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A nyár amúgy is egy erős időszak az újautó-piacon, a 2020-as görbén viszont az látszik, hogy a tavaszra tervezett vásárlások jó része a lezárások miatt vélhetően őszre tolódott. Emellett az európai gyáraknak is újra fel kellett pörögnie, hiszen a kontinensen a járvány miatt szinte minden üzem hosszabb-rövidebb időre leállt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25