6 °C Budapest
Majdnem száz kórházban lesznek katonák, elárulták, mi lesz a feladatuk

Majdnem száz kórházban lesznek katonák, elárulták, mi lesz a feladatuk

MTI
2020. november 16. 10:01

Az egészségügyi dolgozókat kell tehermentesíteniük a katonáknak az ország 93 kórházában, itt egészségügyi képzettség nélkül is ellátható feladatokat látnak el. A honvédelmi miniszter szerint a szabályzathoz tartozik, hogy fegyverrel kell járőrözniük.

Hétfőtől 93 kórházban lesznek ott a katonák, hogy segítsék a koronavírus-járvány elleni védekezés során az egészségügyi feladatok ellátását - mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter az állami hírcsatornán. Mint mondta, a katonák nem olyan feladatot látnak el, amihez egészségügyi szakmai képzettség kell, elsősorban fizikai, logisztikai munkákat végeznek majd, segítenek a hőmérőzésben is. Fő feladatuk, hogy az egészségügyi dolgozók leterheltségét csökkentsék.

Arról beszélt, a köznevelési intézményekben az őszi szünetben végzett fertőtlenítési feladatok óta számos további helyről érkezett erre vonatkozó kérés a honvédséghez. A fertőtlenítési feladatokat folyamatosan végzik a katonák, köztük önkéntes tartalékosok is. Emellett a katonák határbiztosítási, határzárási feladatokban és a humanitárius korridorok biztosításában is részt vesznek - közölte a miniszter.

Benkő Tibort kérdezték arról is, hogy többen értetlenkedésüknek, illetve nemtetszésüknek adtak hangot, hogy miért járőröznek fegyverrel a katonák. Köztük volt Karácsony Gergely főpolgármester és Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter is. Erre reagálva a honvédelmi miniszter kiemelte: a katonának felszereléséhez tartozik az egyéni fegyverzet a szolgálati szabályzatok szerint.

Címlapkép: MTI/Vajda János

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?