Aggasztó: 1,5 millió magyar biztosan kimarad a COVID-védőoltás első köréből

2020. október 28. 16:48

A vakcinateszteléseket pár kivétellel csak felnőtteken végzik, ezért jóval később lehet gyerekeknek beadható koronavírus elleni védőoltás - figyelmeztetnek szakértők. Az óvatosságra azonban jó okok vannak: a legfiatalabbak másképp reagálnak a vírusra és eltérő szövődmények is kialakulhatnak náluk.

Egyre több szakértő ért egyet abban, hogy a gyerekeknek beadható koronavírus-oltásra többet kell várni, mint a felnőtteknek beadható vakcinákra, akár jövő őszig is - írja a HuffPost. Ennek egyik oka, hogy a kutatásokba eddig gyerekeket nem vontak be. Két hete az egyik nagy gyógyszergyár ugyan bejelentette, hogy elkezdene tizenéveseket is bevonni a folyamatba, de az Egyesült Államokban ezzel egyelőre egyedül van - hívja fel a figyelmet a cikk.

Persze ez általában így szokott lenni: a védőoltásokat elsőként felnőtteken tesztelik, ráaádásul most még inkább prioritás a különösen veszélyeztetett idős korosztály átoltása. Ugyanakkor miután a koronavírus-járvány nem számít szokványosnak semmilyen értelemben, kutatók gyerekek bevonását sürgetik a folyamatokba.

Másképp reagálnak

Ellenkező esetben a gyerekek hosszabb távon is vírushordozók maradhatnak, ami a járvány elleni intézkedéseket alapjaiban vetheti vissza - figyelmeztet Dr. Priya Soni, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ gyermekgyógyászati osztályánaki fertőző betegségekkel foglalkozó szakorvosa. Hangsúlyozza, ez azt fogja jelenteni, hogy nem lesz azonos időben a szülőknek és a gyerekeknek vakcina.

"A gyerekek nem kicsi felnőttek, teljesen másképp működik az immunrendszerük, föleg öt éves kor alatt, amikor még fejlődésben van"

- teszi hozzá Dr. Yvonne Maldonado, a Stanford Medicine epidemiológus és fertőző betegségek specialistája, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia fertőző betegségek bizottságának elnöke. Legfőképp a fiatalabb gyerekeknek vannak speciális biológiai reakcióik, amiket az idősebbeknél és a felnőtteknél nem tapasztalnak - fejti ki.

Egyébként a gyerekek magára a koronavírus-fertőzésre kevésbé fogékonyak, enyhébbek a tüneteik is, ami persze nem jelentené, hogy ők nem veszélyeztetettek. Ugyanakkor azt még egyelőre homály fedi, az eltérő reakciókat mi okozza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ok az óvatosságra

“Ha a felnőtteknél megvagyunk a kutatásokkal, bizonyított lesz a biztonságosság és a hatékonyság, akkor sem fogjuk azt mondani, hogy oké, most adjuk be ezt a gyerekeknek is" - érvel a szakorvos, miért kellene a gyerekeknek adható vakcinát is tesztelni.

Még korábban került a figyelem középpontjába, hogy egyes, Covid-fertőzött gyermekeknél a többrendszerű gyulladásos szindróma (MIS-C) tünetei jelentkeztek - ez is az egyik oka, amiért a szakemberek óvatosak a legfiatalabbaknak szánt gyógyszerekkel kapcsolatban. Ameddig pedig nincs vakcina, addig a járvány terjedése ellen hozott intézkedések komolyan vétele a leghatékonyabb mód magunk és szeretteink védelmére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?