Merkely: nem a vírus erősödött, a magyarok lettek lazábbak

2020. október 15. 17:36

Nem a vírus erősödött, hanem a magyarok lettek lazábbak a Semmelweis rektora szerint. Merkely Béla arról is beszélt, hogy a második hullám általában erősebb azokban az országokban, ahol az első kicsi volt.

Annyi a buktató, hogy nem lehet 100 százalékos biztonsággal megmondani, mikorra várható a koronavírus elleni vakcina. Az reményre ad okot, hogy vannak ígéretes szerek - mondta a Vasárnap.hu-nak Merkely Béla. A Semmelweis rektora szerint  ha az első engedélyeket decemberben megadják, onnantól csak az lesz a kérdés, mennyit tudnak gyártani, milyen gyorsan jut el a védőoltás az érintettekhez. Azt először - a kitettség alapján - a legveszélyeztetettebbeknek (idősek, krónikus betegek) kellene biztosítani, utánuk pedig az egészségügyi dolgozóknak.

A professzor egyértelművé tette, vakcina nélkül csak óriási áldozatok árán tűnne el a vírus, mert a nyájimmunitás nagyon magas halálozással jár. 60 százalékos átfertőzöttség kell, hogy a nyájimmunitás működjön. Az eddigi tapasztalatok alapján a Covid-19 nem mutálódik gyorsan, így a vakcina sikeres lehet, "eltakarítja majd a Földről".

A professzor szerint a második hullám általában erősebb azokban az országokban, ahol az első kicsi volt. Akkor azért volt kevés eset, mert a járványügyi intézkedéseket mindenki komolyan betartotta, a járványt gyakorlatilag még annak magyarországi kifejlődése előtt meg tudtuk állítani. Éppen ezért viszont az első ijedtség után a koronavírus nem váltott ki komoly félelmet a magyarokból. Az olaszokat az első hullám már sokkolta, ők sokkal fegyelmezettebbek is.

Tehát nem a vírus erősödött, a magyarok lettek lazábbak, kevésbé figyelnek a védekezésre, csak fokozatosan kezdik újra betartani a szabályokat

- mondta Merkely Béla, aki úgy véli, úgy nem lehet még egyszer bezárni az országot, ahogy az első hullámnál, ezért fontos a megelőzés, amihez a D-vitamint ajánlják. Mint mondta, a megbetegedést mindenki próbálja elkerülni, mert soha nem lehet tudni, hogy a vírus milyen immunológiai reakciókat vált ki az egyénből. Vagyis bármely életkorban lehet a vírus lefolyása súlyos, adott esetben halálos, ugyanakkor az biztos, hogy az idősebbek esetében ez lényegesen nagyobb gyakorisággal fordul elő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm