18 °C Budapest

Rengeteg magyart érint korunk népbetegsége: így vedd észre a tüneteket

2020. október 9. 14:30

Rosszkedv, lehangoltság, belső feszültség? Jóval több lehet mögötte, mint átmeneti hangulatingadozás. Világszerte rohamosan nő a mentális betegségekben - mint például depresszióban, szorongásban, pánikbetegségben - szenvedők száma. Október 10-én tartják a Lelki Egészség Világnapját, melynek célja, hogy felhívja az egyre többeket érintő mentális betegségekre a figyelmet, valamint eloszlassa a mentális betegségekhez kapcsolódó társadalmi előítéleteket. A világnaphoz kapcsolódóan kiemelten érdemes foglalkozni a súlyos depresszióval, melyben európai viszonylatban 40 millió beteg  szenved.

Gyakran használjuk a "depressziós vagyok" kifejezést, akkor amikor éppen kimerültek vagyunk vagy csak rossz a hangulatunk. Szerencsére ez az állapot rövid időn belül vagy pozitív ingerek hatására önmagától elmúlik. Sajnos mindez nem mondható el a súlyos depresszióról, ami hetekig vagy akár hónapokig is fennállhat, sőt újból és újból megismétlődhet.  A súlyos, ún. major depresszió világszerte 300 millió ember  mindennapi életét nehezíti meg.

A depresszió legtöbbször fiatal felnőttkorban kezdődik, nemritkán serdülőkorban kialakul. Sokan úgy vélik, hogy a depresszió nem egy valós egészségügyi probléma, a depressziónak nagyon súlyos következményei lehetnek. Az öngyilkosság a depressziós betegek körében hússzor nagyobb valószínűséggel fordul elő .

Mikor beszélünk major vagyis súlyos depresszióról?

A depresszió jóval több egy súlyos hangulatzavarnál, hiszen az érintett életének minden területére kihat - a társas kapcsolatokra, a munkahelyre, a tanulásra, az egészségre, és az általános életminőségre . Számos tünete lehet, ezek egyénenként eltérőek lehetnek :

  • depressziós, szomorú hangulat
  • az érdeklődés és örömkészség jelentős csökkenése (anhedónia)
  • lényeges súly-és étvágy csökkenés/gyarapodás
  • alvászavar (csökkent/fokozott alvás)
  • nyugtalanság/gátoltság
  • fáradtság, erőtlenség, levertség
  • értéktelenség érzése, önvádlás, bűntudat
  • csökkent gondolkodási, koncentrálási és döntési képesség
  • a halállal való foglalkozás, halálvágy, öngyilkossági szándék (terv, kísérlet)

A major depresszió diagnózisához a kilencből legalább ötnek, köztük az első kettő valamelyikének legalább két hétig kell fennállnia. A tünetek fennállása hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhatnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Milyen kockázati tényezők növelik a major depresszió kialakulásának kockázatát?

Érdekes adat, hogy a depresszió gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál: nőknél 5,1%, férfiaknál 3,6% . Olyan tényezők is szerepet játszhatnak a depresszió kialakulásában, mint például a krónikus betegségek, családi halmozódás, bizonyos életesemények vagy az életkor.

Fontos, hogy ha valaki saját magán vagy a környezetében élőn tapasztalja a depresszió tüneteit, forduljon azonnal pszichiáter szakorvoshoz, hiszen a kezelés akár életmentő is lehet. Szerencsére a major depresszió sikeresen kezelhető, a tünetek megszűnésével a normál életvitel is visszatérhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?