Új adó jöhet Budapesten: ezért vetnék ki

MTI
2020. október 7. 19:02

A főváros egy fél százalékos úgynevezett újraindítási adó bevezetésén gondolkozik, amelyet az ötmilliárd forintnál nagyobb iparűzési adóalappal rendelkező vállalkozásoknak kellene fizetniük, amíg Budapest ki nem jut a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból - mondta a főpolgármester a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén tartott prezentációjában, amelyet a Városháza Facebook-oldalán lehetett figyelemmel követni.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, a főváros működőképességének fenntartása kiemelt nemzetgazdasági érdek, a válság idején pedig érdemes újragondolni, kik tudnak legalább átmenetileg nagyobb mértékben részt venni a közteherviselésben.

A városvezetés által kilátásba helyezett "ipa+ koncepció" egyfajta válságkezelő hozzájárulás azoknak a szektoroknak, amelyeket kevésbé viselt meg a járvány, mint más iparágakat, vagy az "életéért küzdő" fővárosi önkormányzatot.

Kiemelte, számításaik szerint Budapest arányaiban háromszor több adóbevételtől esik el a járvány miatt, mint a központi költségvetés. A főváros bevételeinek 70 százaléka származik az iparűzési adóból, amely idén várhatóan csak 139 milliárd forint lesz a tavalyi 165 milliárd forint után - tette hozzá.

Karácsony Gergely közölte, a főváros 300 milliárd forintos idei működési költségvetésében összesen 69 milliárd forintos lyuk van, a városvezetésben pedig arra számítanak, hogy 2022-2023-ban érhetnek véget a koronavírus-járvány miatti "szűk esztendők". A főpolgármester szólt arról is, a következő időszakban megpróbálják újratárgyalni a kormánnyal a fővárost érintő központi elvonásokat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm