Megkongatták a vészharangot: újabb elbocsátási hullámra számíthatnak a magyarok

2020. szeptember 30. 15:34

A COVID-19 járvány megjelenésével a foglalkoztatottsági mutatóknak az elmúlt években tapasztalt trendszerű javulása megtört. A járvány által leginkább sújtott szektorokban intenzív keresletcsökkenés volt tapasztalható, melynek következtében jelentősen csökkent a foglalkoztatás és nőtt a munkanélküliség. A bértámogatási programmal eddig közel 230 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. Bár július végére a foglalkoztatottságban javulás következett be, a foglalkoztatottak száma júliusban így is csaknem 80 ezer fővel elmaradt a tavaly júliusi szinttől. A második hullám esetleges erősödésével pedig újabb elbocsátási hullám is bekövetkezhet, ezért célszerű lehet a munkavállalók ágazatok közötti átáramlásának intenzívebb támogatása.

A COVID-19 járvány megjelenésével a foglalkoztatottsági mutatók elmúlt években tapasztalt trendszerű javulása megtört. A Kormány 2020 tavaszán a COVID-19 járvány okozta gazdasági válságra reagálva gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett, amelynek teljes értéke 9200 milliárd forintot tett ki. A gazdaságvédelmi intézkedések 5 fő területre koncentráltak: 

  • munkahelymegtartás, 
  • munkahelyteremtés, 
  • ágazati támogatás, 
  • vállalkozás-finanszírozás, valamint 
  • család- és nyugdíjasvédelem. 

A támogatások a munkahelyvédelmet célzó intézkedések vonatkozásában 380 milliárd forintot, míg a munkahelyteremtés 804 milliárd forintot tett ki. A COVID-19 járvány által leginkább sújtott szektorokban (pl. vendéglátás, turizmus, autóipar) intenzív keresletcsökkenés volt tapasztalható, de más, kevésbé érintett szektorok foglalkoztatásában is megjelentek a mobilitás korlátozásának és a társadalmi távolságtartásnak a következményei. A hirtelen keresletcsökkenés jelentősen kihatott a foglalkoztatásra is, ugyanis a munkaerő-piaci kilátások jelentősen romlottak: nőtt a munkanélküliség és csökkent a foglalkoztatás - olvasható az Állami Számvevőszék elemzésében. 

A bértámogatási programokkal eddig közel 230 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. A munkahelyvédelmi bértámogatásban országosan mintegy 185 ezer munkavállaló részesült, a munkahelyteremtő bértámogatás pedig 25 ezer ember elhelyezkedését tette lehetővé. Emellett a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók után járó kedvezmény esetében is több mint 16 ezer munkavállalóra érkezett be kérelem. 

A foglalkoztatottsági helyzet kezdeti romlását követően július végére a foglalkoztatottságban javulás következett be, de a foglalkoztatottak száma júliusban így is csaknem 80 ezer fővel elmaradt a tavalyi szinttől.

Gyors válasz, gyors eredmény

A COVID-19 járvány újabb megjelenése, időbeli elhúzódása, súlyossága, illetve az ezekre adott nemzetközi és hazai kormányzati válaszok jelentősen befolyásolják a gazdasági folyamatok alakulását, a munkaerő-keresletet, így a foglalkoztatottsági helyzetet is, ezért a munkaerőpiac szereplőit számos kockázati tényező fenyegeti. Az ÁSZ elemzői a felmerülő kockázati tényezők tekintetében arra hívták fel a figyelmet, hogy a munkáltatók többsége a gazdasági visszaesést átmenetinek tartotta, és ekként is kezelte, ami azt jelentette, hogy szignifikáns anyagi áldozatok árán a munkaerő egy részét megtartotta. Az állami támogatások ebben segítséget nyújtottak, de 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

egy esetleges második hullám erősödésével a gazdasági visszaesés már nem lenne átmenetinek tekinthető, ezért újabb elbocsátási hullámok is bekövetkezhetnek.

A COVID-19 járvány a különböző ágazatokat eltérő mértékben érintette, ezért várhatóan a felépülés is különböző mértékű lesz. Így célszerű lehet a munkavállalók átáramlásának intenzívebb támogatása a gazdasági visszaesésben tartósan érintett ágazatokból a gyorsabban magukra találó vállalkozások felé, aminek egyik elengedhetetlen eszközrendszerét az átképzések jelenthetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem