32 °C Budapest
Megkongatták a vészharangot: újabb elbocsátási hullámra számíthatnak a magyarok

Megkongatták a vészharangot: újabb elbocsátási hullámra számíthatnak a magyarok

2020. szeptember 30. 15:34

A COVID-19 járvány megjelenésével a foglalkoztatottsági mutatóknak az elmúlt években tapasztalt trendszerű javulása megtört. A járvány által leginkább sújtott szektorokban intenzív keresletcsökkenés volt tapasztalható, melynek következtében jelentősen csökkent a foglalkoztatás és nőtt a munkanélküliség. A bértámogatási programmal eddig közel 230 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. Bár július végére a foglalkoztatottságban javulás következett be, a foglalkoztatottak száma júliusban így is csaknem 80 ezer fővel elmaradt a tavaly júliusi szinttől. A második hullám esetleges erősödésével pedig újabb elbocsátási hullám is bekövetkezhet, ezért célszerű lehet a munkavállalók ágazatok közötti átáramlásának intenzívebb támogatása.

A COVID-19 járvány megjelenésével a foglalkoztatottsági mutatók elmúlt években tapasztalt trendszerű javulása megtört. A Kormány 2020 tavaszán a COVID-19 járvány okozta gazdasági válságra reagálva gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett, amelynek teljes értéke 9200 milliárd forintot tett ki. A gazdaságvédelmi intézkedések 5 fő területre koncentráltak: 

  • munkahelymegtartás, 
  • munkahelyteremtés, 
  • ágazati támogatás, 
  • vállalkozás-finanszírozás, valamint 
  • család- és nyugdíjasvédelem. 

A támogatások a munkahelyvédelmet célzó intézkedések vonatkozásában 380 milliárd forintot, míg a munkahelyteremtés 804 milliárd forintot tett ki. A COVID-19 járvány által leginkább sújtott szektorokban (pl. vendéglátás, turizmus, autóipar) intenzív keresletcsökkenés volt tapasztalható, de más, kevésbé érintett szektorok foglalkoztatásában is megjelentek a mobilitás korlátozásának és a társadalmi távolságtartásnak a következményei. A hirtelen keresletcsökkenés jelentősen kihatott a foglalkoztatásra is, ugyanis a munkaerő-piaci kilátások jelentősen romlottak: nőtt a munkanélküliség és csökkent a foglalkoztatás - olvasható az Állami Számvevőszék elemzésében. 

A bértámogatási programokkal eddig közel 230 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. A munkahelyvédelmi bértámogatásban országosan mintegy 185 ezer munkavállaló részesült, a munkahelyteremtő bértámogatás pedig 25 ezer ember elhelyezkedését tette lehetővé. Emellett a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók után járó kedvezmény esetében is több mint 16 ezer munkavállalóra érkezett be kérelem. 

A foglalkoztatottsági helyzet kezdeti romlását követően július végére a foglalkoztatottságban javulás következett be, de a foglalkoztatottak száma júliusban így is csaknem 80 ezer fővel elmaradt a tavalyi szinttől.

Gyors válasz, gyors eredmény

A COVID-19 járvány újabb megjelenése, időbeli elhúzódása, súlyossága, illetve az ezekre adott nemzetközi és hazai kormányzati válaszok jelentősen befolyásolják a gazdasági folyamatok alakulását, a munkaerő-keresletet, így a foglalkoztatottsági helyzetet is, ezért a munkaerőpiac szereplőit számos kockázati tényező fenyegeti. Az ÁSZ elemzői a felmerülő kockázati tényezők tekintetében arra hívták fel a figyelmet, hogy a munkáltatók többsége a gazdasági visszaesést átmenetinek tartotta, és ekként is kezelte, ami azt jelentette, hogy szignifikáns anyagi áldozatok árán a munkaerő egy részét megtartotta. Az állami támogatások ebben segítséget nyújtottak, de 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

egy esetleges második hullám erősödésével a gazdasági visszaesés már nem lenne átmenetinek tekinthető, ezért újabb elbocsátási hullámok is bekövetkezhetnek.

A COVID-19 járvány a különböző ágazatokat eltérő mértékben érintette, ezért várhatóan a felépülés is különböző mértékű lesz. Így célszerű lehet a munkavállalók átáramlásának intenzívebb támogatása a gazdasági visszaesésben tartósan érintett ágazatokból a gyorsabban magukra találó vállalkozások felé, aminek egyik elengedhetetlen eszközrendszerét az átképzések jelenthetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?