12 °C Budapest
Kirobbant a vita: most akkor halasztani kell-e vagy nem egyes kórházi beavatkozásokat?

Kirobbant a vita: most akkor halasztani kell-e vagy nem egyes kórházi beavatkozásokat?

2020. szeptember 29. 09:59

Levelet küldött Kásler Miklósnak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, amiben azt kéri, hogy az elektív (halasztható) ellátásokat függesszék fel - írja a HVG. Az Emmi szerint azonban minden a legnagyobb rendben van, uralják a helyzetet, és nincs szükség az elektív ellátások felfüggesztésére.

Kincses Gyula, a MOK elnöke levélben kérte Kásler Miklóst, hogy az  elektív (halasztható) ellátásokat függesszék fel. A szakember szerint a növekvő koronavírusos esetszámok fokozott terhet raknak az egészségügyi ellátórendszerre - írja a lap.

Az Emmi azonban közleményében úgy reagált a hírre, hogy a a tárca járványkezelési stratégiája "cseppet sem változott" a tavaszihoz képest, lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, és elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményekbe koncentrálják a betegeket és a szakembereket.

A járvány dinamikájához igazodva azokból a kórházakból csoportosítunk át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben. Aki kapacitáshiányról beszél, az vagy szándékosan torzít, vagy nincs tisztában a tényekkel

- áll az Emmi közleményében. A minisztérium azt írta, hogy jelenleg a magyar kórházakban 53 százalékos az ágykihasználtság, a kórházi kapacitások jelentős része szabad. Ezért úgy vélik semmilyen elektív ellátást nem kell leállítaniuk. 

Az Emmi közölte, hogy nem sodorja működőképesség határára a kórházakat néhány szakember átvezénylése, azt írják, hogy az orvosok és szakdolgozók aránya ezrelékben mérhető az összes egészségügyi dolgozóhoz képest. Kincses Gyula egyébként levelében azzal indokolta az elektív ellátás felfüggesztését, mert az intenzív - és aneszteziológusi kapacitásokat köt le, a betegek számára fertőzésveszélyt jelent, újabb kórházi gócok kialakulása esetén jó eséllyel szétszórja a fertőzést, ezzel hozzájárul a járvány további terjedéséhez, valamint emiatt több egészségügyi dolgozó is karanténba kerülhet, ami tovább csökkenti a szükséges kapacitást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?