13 °C Budapest

Egyenesben a magyar lakásfelújítások: itt nem végzett pusztítást a járvány

2020. augusztus 29. 12:05

A lakosság rövid távú (éves) lakás-felújítási és korszerűsítési tervei 2020 augusztusában az egy negyedévvel korábbihoz képest érezhetően erőteljesebbé váltak - derül ki egy friss felmérésből. Mindez éves alapon is pozitív elmozdulást jelent. Ezek szerint a koronavírus okozta járvány negatív hatása a lakásfelújítások terén egyáltalán nem érezhető. A következő egy évben a lakossági szándékok szerint a magyar lakásállomány csaknem 13%-án végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat.

A lakosság lakásfelújításokra és korszerűsítésekre vonatkozó 2020 harmadik negyedévi rövid távú (azaz a következő egy évre vonatkozó) várakozásai negyedéves és éves alapon is javultak. Azaz jelenleg az idei második, illetve a tavalyi harmadik negyedévhez képest is valamivel többen fontolgatják lakásuk felújítását. A koronavírus okozta járvány és annak következményei a lakás-felújítási piacra tehát egyáltalán nem hatott negatívan, sőt. A következő egy évben a magyar háztartások csaknem 13%-a tervez nagyobb összeget költeni lakására (biztos vagy valószínűleg). Ha e tervek megvalósulnak, akkor egy éven belül közel 500 ezer körüli lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat - derült ki a GKI és a Masterplast Nyrt. felméréséből.

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A legerőteljesebb felújítási szándék a családi házak lakói körében van jelen, ezen háztartások mintegy 16%-a (azaz lényegében minden hatodik ház) lehet érintett. Ezzel szemben a legkisebb korszerűsítési kedv a panellakásokban élők körében tapasztalható - alig 8%-uk hajlandó erre. A tégla építésű társasházakban lakók tervei valahol e kettő között helyezkednek el.

Budapesten a megkérdezett háztartások 11, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban 13-13, illetve a községekben 16%-a készül felújításra. Ez utóbbi esetben vélhetően a falusi csok év elejétől hatályos szabályai jelentenek némi ösztönző erőt. Hazánk régiói közül a közép-magyarországiban, a közép- és nyugat-dunántúliban valamint a dél-alföldiben várható az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység. A legjelentősebb aktivitás azoknál a háztartásoknál valószínű, ahol a háztartásfő 30-49 év közötti. Az ennél fiatalabbak és idősebbek körében jóval ritkábbak a felújítási tervek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm