11 °C Budapest

Nagy bajban a magyar idegenvezetők: a kormánytól várják a segítséget

2020. július 3. 09:30

Hónapok óta nincs bevétele a hazai idegenvezetőknek, és az egész év is nehéznek ígérkezik a külföldről érkező turizmus összeomlása és a még szeptembertől is bizonytalan foglalások miatt. A szakmában dolgozók zöme katás vállalkozó, akik semmilyen könnyítést eddig nem kaptak.

Mintegy 15 ezer idegenvezető van hivatalosan bejelentve, főállásban pedig 4-5 ezer főről van szó. A legtöbben ki és beutaztatást is vállalnak, de az idegenvezetők több mint fele itthon dolgozik - ismertette a Növekedés.hu-nak Deák Judit, a Magyarországi Idegenvezetők Egyesületének (MIE) elnöke. Mint mondta a szakmának a 60 százaléka egyéni vállalkozó:

a célunk, hogy valahogy túléljük ezt az időszakot, és ehhez kérünk segítséget a döntéshozóktól. Több országban is láthatunk erre példát, van, ahol 2020. december végéig havi 600-1500 euró összeghez jutnak az idegenvezetők. Nálunk nettó százezer forint havi juttatás igazán méltányos lenne.

Hozzátette, a legkevesebb segítség az lenne, hogy mivel hónapok óta nincs bevételük, jó lenne, ha eltekintenének a kata befizetésétől, és elég lenne a társadalombiztosítási befizetést teljesítenünk egészen addig, amíg nincs rendszeres bevétel. Arra a kérdésre, hogy milyen egyéb bevételeik vannak az idegenvezetőknek, az elnök azt mondta sokan magán nyelvórákat adnak, illetve itthoni belső tárlatvezetésekre vizsgákat tettek le, és remélik, hogy kapnak munkát. De vannak olyan kollégák, akik takarítanak, vagy konyhai kisegítést vállalnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem