8 °C Budapest

Kormányinfo: még bizonytalan ideig nem vásárolhatnak az idősek csak a saját sávjukban

2020. május 28. 11:15

Csütörtökön ismét Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Hétfői és szerdai kormányülés, ahol a 2021-es költségvetés, illetve a parlamentnek benyújtott törvények voltak napirenden. Gulyás Gergely szerint sikerült a vírus terjedését kontroll alatt tartani.

A rendkívüli jogrend lehetőséget adott az alapvető jogok korlátozására, vagyis például arra, hogy megszabják, milyen idősávban vásárolhatnak az idősek. A járványügyi készültségről szóló most benyújtott törvény világosan lefektetett szabályokat tartalmaz - mondja a miniszter, és elmondása szerint ez a készültség még jó ideig velünk marad, egyelőre a rendkívüli jogrend megszüntetésére van lehetőség.

Szeretnék, hogy ameddig indokolt a külön vásárlási idő az idősek számára, addig a kormánynak legyen lehetősége fenntartani azt. Azt is elmondta, hogy a tömegrendezvények megtartása várhatóan június 20-tól sem lesz lehetséges, zárt térben főleg.

Gulyás Gergely a gazdasági intézkedésekre áttérve elmondta, hogy ma senki nem tudja megmondani, milyen hatása lesz a járványnak az idei gazdasági teljesítményre, ez pedig meghatározza majd a jövő évi költségvetés kereteit. A vírus nem csak az egyes embereket, hanem a munkahelyeket is megtámadta - mondta.

Ezzel kapcsolatban megismételte, hogy a kormány munkahelyteremő programokat és képzéseket indított, illetve 100 ezer fővel megemelte a közmunkások létszámkeretét.

Döntöttek az egyszer használatos műanyagokról

Jövő évben, július 1-jétől lehetséges az egyszer használatos műanyagok betiltása. Bár az EU 50 mikrontól tiltaná be ezeket a termékeket, a magyar szabályozás szigorúbb lesz: 15 mikronos határt szabnak. Gulyás Gergely kiemelte, hogy fontos, hogy munkahelyek emiatt a szabályozás miatt ne sérüljenek, ezért egyeztettek az ágazati szereplőkkel. Az ITM pedig 10 milliárd forintos támogatást fog nyújtani az szektornak, ahol szükséges lesz.

Iskolaőrséget vezetnek be a problémás iskolákban

Volt rendőrök, polgárőrök, stb. láthatják el egyes intézményekben az iskolaőrségi teendőket. Az iskolaőrséget ellátó személye Gulyás Gergely elmondása szerint a tantestület tagjai lesznek, és főként azért felelnek majd, hogy a tanárok meg tudják tartani a fegyelmet a problémás intézményekben, és diák ne támadhasson a tanárára. 140-150 szakiskolát és 350 általános iskolát érinthet az iskolaőrság bevezetése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az őröknél nem lesz fegyver.

Jönnek az utazási utalványok

Szentkirályi Alexandra ismertette, hogy az utasái irodák a jövőben felajánlhatják, hogy az elmaradt utak esetén ne pénzben, hanem utalvány formájában kártalanítság az utasokat. A friss rendelet szerint augusztus 31-ig van az utazásszervezőknek lehetősége, hogyha a járvány miatt lemondják az utat, akkor a befizetett pénz helyett utalványban adja vissza az ügyfélnek a befizetett összeget.

Az ügyfeleknek 15 napja van lesz, hogy eldöntse, inkább az utalványt kéri, vagy a pénzt.

Egészségügy

Gulyás Gergely a sajtó kérdésére elmondta, semmilyen döntés nem született az egészségügy átalakításával kapcsolatban. Arra fognak egyelőre fókuszálni, hogy a járványhelyzetben felszínre került "árnyoldalakat" orvosolják, és ezzel is készüljenek az esetleges második hullámra.

Azt is elmondta, hogy a kiskunhalasi ideiglenes járványkórházat a jövőben börtönkórházzá alakítják.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm