16 °C Budapest
Csak így nyithatnak ki újra a magyar munkahelyek: itt a hivatalos ajánlás

Csak így nyithatnak ki újra a magyar munkahelyek: itt a hivatalos ajánlás

2020. május 21. 13:03

Lassan visszatérnek a home office-ba vonuló budapesti munkavállalók is az irodába, ám törekedni kell a fokozatosságra, és a szigorú higiénia szabályok betartására - ezt segíti a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása.

A fővárosi korlátozások enyhítésével párhuzamosan lassan visszatér az élet azokra a munkahelyekre is, melyeket a koronavírus-válság miatt kénytelenek voltak bezárni az elmúlt hét hónapban.

Az irodaházak készen állnak, ám a visszatérés gondos tervezést és alapos előkészületeket igényel. Ebben nyújt segítséget a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása az újbóli munkahelyi munkavégzés megkezdéséhez. 

A járvány jelenlegi szakaszában továbbra is javasolják az otthoni digitális munkavégzés, a "home office" tevékenység elsődlegességének biztosítását, ám amennyiben egy cégnél a továbbiakban ez nem lehetséges, megelőző intézkedések bevezetését tartják indokoltnak:

A Pénzcentrum az alábbi kérdőívében arra keresi a választ, milyen taasztalatokat gyűjtötteka magyar munkavállalók a home office alatt, és mit gondolnak, hogy fog kinézni a munkavállalás a jövőben:

 

Az NNK ajánlásai

  • Az újbóli munkavégzés megkezdésekor is törekedni kell a fokozatosságra, egyszerre, egyidőben a jelenléti munkavállalók csökkentett számban történő munkába állítására.
  • Kérjük, hogy az "open-space" egyterű irodák helyett elsősorban a szeparált néhány fős irodákban történő munkavégzést részesítsék előnyben.
  • Csak egészséges emberek álljanak munkába, amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel - láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés - jelentkezik a munkavállalónál, orvoshoz kell fordulnia.
  • A személyi higiénére fokozottan kell figyelni. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.
  • Lehetőleg több csatornán kommunikálni kell a munkavállalók felé a közösségi távolságtartás fontosságát, a környezet fokozott tisztántartását és fertőtlenítését, a személyi higiénés óvintézkedések szigorú betartását (különös tekintettel a kézhigiénére és köhögési etikettre).
  • A belépési pontokon, a szociális blokkokban javasoljuk a kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőség folyamatosan biztosítását.
  • A takarítást végző személyzetet el kell látni védőeszközzel, valamint oktatásban kell részesíteni a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.
  • A dolgozók munkaállomásai általában fix helyen vannak, de törekedni kell a lehetőségekhez mérten legalább 1,5-2 méteres távolság biztosítására a dolgozók között.
  • Az étkező, pihenő, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken javasoljuk az egyidőben ott tartózkodó dolgozók számának korlátozását, a zsúfoltság elkerülése és a 1,5-2 méteres távolságtartás biztosítása céljából.
  • Kerülni kell a zsúfoltságot.
  • Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő-szernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.
  • Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, WC lehúzók, liftek nyomógombjai, billentyűzet, egér, monitor stb. stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.
  • A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.
  • A kórokozók számának csökkentése érdekében a beltéri helységekben naponta több alkalommal szükséges szellőztetni.
  • A különféle légtechnikai eszközök növelhetik a kockázatot a levegő keverésével, a vírusos cseppek lebegtetésével, valamint a kórokozó szállításával. A mesterséges szellőztetés helyett, a megelőzés érdekében ezért javasoljuk a természetes szellőztetés alkalmazását. Amennyiben a légtechnika nem kapcsolható ki, úgy szükségesnek tartjuk a tiszta, friss levegő arányának növelését a belső térben. A friss levegő pótlás minimum 10 L/s/fő legyen. A friss levegő befúvását a szokásosnál néhány órával előbb el kell kezdeni, és néhány órán át tovább kell működtetni.

A forgódobos hővisszanyerők (forgódobos hőcserélők, regiszterek) közvetíthetik a mikroorganizmust a használt és a friss levegő ág között, ezért ezeket a készülékeket mindenképpen kapcsolják ki. Kerülendő továbbá minden olyan egyéb műszaki megoldás, amely az elhasznált levegő egy részét visszajuttatja a friss levegő ágba.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Továbbra is használhatók az olyan hőcserélők, ahol nincs levegő visszakeverés, amely garantálja a friss és az elhasznált levegő 100%-os elkülönítését.

Az olyan légtechnikai készülékek, amelyek friss levegő pótlására nem alkalmasak, hanem csupán a belső levegőt forgatják (pl. split klíma és fan-coil berendezések), a levegőben tartják a vírusokat, így növelhetik a fertőzés kockázatát. Javasoljuk ezeknek a készülékek a kikapcsolását. Amennyiben ezek nem kapcsolhatók ki, gyakori fertőtlenítésük javasolt.

  • Lehetőleg ne tartsanak rendezvényeket, értekezleteket, jelenléti oktatásokat
  • Amennyiben a dolgozónál munkavégzés közben betegség tünetei jelentkeznek a dolgozónak azonnal el kell hagynia a munkahelyét a felettese értesítése mellett fel kell vennie a kapcsolatot telefonon háziorvosával. El kell különíteni egy zárt helyiségben, például egy irodahelyiségben, de legalább 2 méterre a többi embertől. Ha a dolgozónál felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a munkáltatónak követnie kell az illetékes népegészségügyi hatóság utasításait.

A munkahelyi éttermek megnyitását követően az alábbi feltételek betartása indokolt:

  • Kerülni kell, hogy az étteremben a dolgozók összezsúfolódjanak (például vendégtér asztalszámának csökkentésével), az asztalok között 2 méter távolság biztosításával, a sorban állás elkerülésével, a távolságok sorban álláskori megtartásával.
  • Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell, állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítőszernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.
  • A felületek tisztításakor ügyelni kell a környezet vírus-mentességének a megőrzésére, a munkafolyamatok megfelelő szétválasztásával, valamint a gyakoribb fertőtlenítés bevezetésével.
  • A rendelkezésre álló információk szerint a koronavírus +60°C felett jellemzően elpusztul, ezért ajánlott a biztonságos hőkezeléssel (legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75°C-ot biztosít) készíthető ételek étlapon tartása.
  • Kiemelten fontos a zöldségek, gyümölcsök alapos folyóvizes lemosása.
  • A nyers, kellően nem tisztítható alapanyagot tartalmazó ételek feltálalása kerülendő.
  • Minden üzemi területen lévő kézmosóhelyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott. Kellő számú védőruhát, munkaruhát kell biztosítani a dolgozóknak.
  • Kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani az étteremben. A fertőtlenítőszer kihelyezési helyét célszerűen kell megválasztani: bejáratnál, svédasztalos pult előtt/mellett, illemhelyeken stb.
  • A pénzkezelést és az élelmiszer kezelést külön személy végezze.
  • A felszolgálásban részt vevők is minimalizálják a kontaktust a fogyasztókkal.
  • Az étteremben az asztalokon elhelyezett, "közhasználatú" eszközök (pl. só- és borsszóró, ecetes üvegek stb.) tisztántartására, fertőtlenítésére fokozottan kell figyelni, átmenetileg célszerűbb kis, egyéni adagok biztosításával kiváltani használatukat. Ha ez nem megoldható, az eszközöket megfelelő számban kell kihelyezni, azok más asztalhoz átadásának elkerülése érdekében.
  • Rendkívül fontos a fogyasztók edényeinek, evőeszközeinek, poharainak megfelelő hatásfokú fertőtlenítő mosogatása, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok cseppfertőzéstól mentes tárolása, önkiszolgáló rendszerben történő tálalásnál az evőeszközök, tányérok, poharak fogyasztók általi tapogatásának elkerülése, pl.: evőeszközök szalvéták egyéni csomagolásával.
  • Tálcákat, használatot követően virucid fertőtlenítőszerrel mosogatni szükséges minden esetben, kenyérkosarak tisztítása, a bennük elhelyezett kendők cseréje minden használatot követően indokolt.
  • A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása ajánlott.
  • Az étterem üzemeltetőjének felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és betegség gyanúja esetén intézkedjen.
  • A kiszolgáló személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos fertőtlenítőt, vagy egyszer-használatos kesztyűt kell biztosítani. A kesztyűben történő munkavégzés esetén is javasolt többször kézmosási szünetet tartani.

Munkahelyi sporttevékenység, edzőtermek újraindítása csak abban az esetben javasolt, ha az alkalmazott mozgásformák esetén biztosított a dolgozók közötti kb. 2 m távolság, és lehetőleg az amúgy is egy légtérben, egy irodában tartózkodók használják együtt az edzőtermet, vagy esetlegesen biztosítható annak egyéni használata.

  • A távolságtartás az öltözők, zuhanyzók használata során is szükséges.
  • Az edzőtermekben folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, mely az eszközökre, gépekre is kiterjed
  • Az edzést végzők részére vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert kell biztosítani.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?