18 °C Budapest

Ez a szektor biztosan nem ússza meg a válságot: a neheze még csak most jön?

2020. május 15. 14:45

A világjárvány első hulláma talán csitulni látszik Magyarországon, lassan éledezik a gazdaság. A latolgatások természetesen tovább zajlanak, hiszen a koronavírus hatására különböző gazdasági területeken különböző bizonytalansági tényezők jelentek meg. Ezek a bizonytalansági faktorok az ingatlanpiacon is felütötték fejüket, amely sokakat komoly fejtörésre késztet. Ezek a nem várt változások az ingatlanpiaci szegmensen belül pedig az újépítésű lakásoknál és projekteknél fognak a leginkább, legmarkánsabban és leglátványosabban jelentkezni.

2020 elején a Central Home szakértője, Ben-Ezra Orran így diagnosztizálta, miként fog kinézni az újépítésű lakások piaca 2020-ban: "Az elmúlt év második felében nagyon sok újépítésű ingatlan került értékesítésre, és ezek egy részénél már az átadások is megtörténtek. A gyors döntések oka az volt, hogy a decemberi 31-ig lebonyolított kifizetéseknél az ÁFA még csak 5%-os volt, tehát minden kifizetés, amely akár még a javában tartó építkezések esetén is 2019. december utolsó napjáig megtörtént, a kisebb adókulccsal került kiszámlázásra. Ily módon nagyon sok olyan, igazából még épülő ingatlan van, amelyeknek építkezése akár 2-3 évvel korábban kezdődött, de valójában csak a következő néhány hónapban, előreláthatólag 2020 közepéig fog elkészülni." - hangzott a szakértő prognózisa.

 

Az újépítésű ingatlanberuházásokat érinti leginkább a válság

A januári békés tervezés állóvízét hamar felforgatta és beárnyékolta a világjárvány terjedése. A koronavírus megjelenése teljesen felforgatta a gazdasági állapotokat és viszonyokat, ahogy az élet számos területére, úgy turbósebességgel tört be az ingatlanpiacra is. A vírus által gerjesztett folyamatok pedig a jelenleg készülő, esetleg még a tervezési fázisban lévő budapesti (legyen szó belvárosi, esetleg külvárosi, ingatlan szakzsargonnal "rozsdaövezeti") újépítésű projektek elkészülését is nagyban befolyásolják

 

"Egyelőre úgy látjuk, a vírus miatt a válság legnagyobb vesztesei az újépítésű ingatlanok lesznek" - mondja Ben-Ezra Orran. - "Eddig is nyilvánvaló volt, hogy az újépítésű projekteknek számos akadállyal kell megküzdeniük a megváltozott piaci környezetben és ez most a vírus jelenléte miatt még hatványozottabban fog megjelenni." A Central Home szakértője szerint ellentétes irányú mozgásokat figyelhetünk meg, folyamatos az újépítésű lakások értékcsökkenése, mert a vevőcsoportjuk is csökken. Ezzel szemben a munkabérek, kivitelezői költségek, beszerzési árak emelkedtek, gyengült a forint, lassul az építkezési ütem a csökkentett beszerzési kapacitások, a munkaerőhiány miatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértő szerint kormányzati segítségre lesz szükség

Elképzelhetőnek tűnik, hogy bizonyos építtetők számára, bizonyos projekteknél a cselekvések, azaz az ÁFA 5%-ra történő visszaállítása az úgynevezett"rozsdaövezetekben", azaz a külvárosokban pozitívan hathatnak. A szakértő úgy véli, hogy azt mindenképpen érdemes tudni, hogy amennyiben az újépítésű ingatlanok piacán a kormány nem tesz átfogó segítő reformokat, nem hoz segítő szándékú rendelkezéseket, akkor a következő pár hónapban várhatóan sorozatosan fogjuk tapasztalni, hogy az újépítésű projektek leállnak, és kérdéses, hogy egyáltalán mikor lesz esély az újraindulásukra.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem