21 °C Budapest
Több mint 100 ezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg világszerte

Több mint 100 ezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg világszerte

MTI
2020. május 14. 21:31

Legalább 100 ezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg világszerte az új típusú koronavírussal, bár a valós szám ennél akár jóval nagyobb is lehet - figyelmeztetett csütörtökön a Nővérek Nemzetközi Tanácsa (ICN), amely arra kérte a kormányokat, hogy a lehető legrészletesebben ismertessék a számadatokat.

Számos európai ország, valamint több, a koronavírus-járvány által különösen sújtott országban számoltak be arról, hogy a regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 10 százaléka egészségügyi dolgozó, a legnagyobb arányban Spanyolországban fertőződtek meg (19 százalék) - emlékeztetett az ápolókat képviselő szervezet, amely azonban hangsúlyozta, hogy nehéz az összevetés a különböző országok között, amelyek egymástól eltérő módon vezetik a fertőzéssel kapcsolatos nyilvántartásukat.

Howard Catton, az ICN vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Spanyolország "mindössze" három olyan ápolóról számolt be, akik a járvány következtében vesztették életüket, miközben a spanyolországi halálozási arányhoz képest alacsonyabbal bíró Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Brazília többről tett bejelentést.

A nagy eltérés a számok között rámutat arra, hogy hasznos lenne összetettebb adatokkal rendelkezni a kockázatok megértése érdekében

- mondta. Az ICN vezetője szerint legalább 260, az ápolószemélyzethez tartozó alkalmazott vesztette életét a világon, ez azonban szerinte szintén csak kis része a valódi áldozatok számának. A jobb adatok "ápolók és egészségügyi dolgozók életeit menthetnék meg, de a lakosság biztonságát is javítanák" azáltal, hogy jobban ismernénk a Covid-19 nevű betegséget okozó koronavírus terjedését - hangsúlyozta Catton.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?