Nem elég a koronaválság, az olajipart is totális csőd fenyegeti: ezt fogjuk érezni a benzinárakon

Nem elég a koronaválság, az olajipart is totális csőd fenyegeti: ezt fogjuk érezni a benzinárakon

2020. április 28. 18:15

Nincs megállás az olaj árfolyamának szakadásában, a júniusi WTI idén már értékének több mint 80 százalékát veszítette el. Vészesen fogynak a világ tárolókapacitásai, és egyelőre még nem látszik a fény az alagút végén. Az olaj befektetési alapok is a túlélésükért küzdenek, benne van a pakliban, hogy még láthatunk negatív olajárakat a közeljövőben - írja a Portfolio.

Továbbra is a napról napra kevesebb tárolói kapacitás tartja nyomás alatt az olaj árát, illetve egyre pesszimistábbá válnak a piaci szereplők, hogy amint a korlátozó intézkedések feloldásra kerülnek, mennyire gyorsan tud visszaállni a válság előtti üzemanyagkereslet. Az Egyesült Államok olajtermelői már a stratégiai kőolajtározóba szállítják készleteiket, miután jóformán minden tároló csurig van.

A WTI ismét jóval nagyobb eséssel kezdte a mai napot, mint a Brent, mellyel újra a lokális tárolási problémák kerültek a befektetők fókuszába. Eddig 16 százalékkal került lejjebb a WTI árfolyama, mellyel már a 11 dollárt is letörte a jegyzés, és amennyiben ilyen szinteken maradna az árfolyam, akkor kijelenthetnénk, hogy ilyen mélyen még sosem zárt a júniusi WTI árfolyama, mellyel idén már az értékének több mint 80 százalékát veszítette el.

A Brent júniusi határidős jegyzése 4 százalékos mínuszban indította a reggelt, amellyel szintén szörnyű teljesítményt mutat idén, több mint 70 százalékot esett már az árfolyam. Jelelnleg visszahúzták egy százalék körüli mínuszba.

Vészesen fogy a világ tárolókapacitása

A piac most a legjobban a világ kőolajkészletének növekedésére figyel, mely a WTI esetén még hangsúlyosabb, szárazföldi olajtípusról lévén szó. A WTI fizikai leszállítási pontjánál levő cushingi tároló szabad kapacitásainak apadása kulcsfontosságú szerepet tölt be az amerikai típusú kőolaj áránál, ugyanis közvetlenül ettől függ, hogy újra láthatunk-e negatív olajárakat. Egy piaci forrás szerint a világ szárazföldi kapacitásai 85 százalékos telítettségi szinten lehettek az előző hét végén.

A J. P. Morgan szerint egymillió hordó/napnyi termelési kapacitást kellene bezárni még áprilisban, hogy elkerülhető legyen, hogy a cushingi tároló töltöttsége 90 százalék fölé emelkedjen májusban és júniusban.

A United States Oil Fund (USO), ami a világ legnagyobb olajba fektető passzív alapja, már kommunikálta korábban a befektetési politikájának változását, melyben a későbbi lejáratokra való jelentős átsúlyozás szerepel. Ennek keretében pedig eladta az összes érdekeltségét a júniusi lejáratú WTI-ben. A befektetési alapok nem szeretnék az utolsó pillanatra hagyni pozícióik görgetését, és ezzel esetlegesen negatív áron értékesíteni a kontraktusaikat. Jól látszik, hogy hatalmas munka és fejtörés zajlik a nagy olajalapoknál, az USO az elmúlt két hétben már ötször változtatott a befektetési politikáján.

Növekvő kontangó

A tegnapi nap során is növekedett a különbség a júniusi leszállítású és a júliusi határidős WTI árfolyamok között, mely így már 5,3 dollárra növekedett az egy nappal korábbi 4,28 dollárról. Ez is jól mutatja, hogy egyre idegesebb a piac, és egyre nagyobb esélyt lát, hogy a negatív olajárak ismét előfordulhatnak.

A kontangó (contango) azt jelenti, hogy az olaj távolabbi határidős árfolyama magasabb, mint a közelebbi lejárat jegyzése, aminek az ellentéte a backwardation. Amikor a határidős pozíciót görgetik, eladják az éppen lejáró határidőt, és megveszik a következőt, akkor a kontangónak köszönhetően minden görgetésnél veszteséget szenvednek el.

Nemsoká érkezik a felmentő sereg

Az OPEC+ április 12-én vasárnap megegyezésre jutott az olajtermelés-csökkentését illetően, melyben 9,7 millió hordó/napos vágásról döntöttek, de csak május elsejétől. Pozitív jelek már láthatóak Oroszország és Szaúd-Arábia felől is, hogy be fogják tartani termelés-csökkentési ígéreteiket.

Az IEA előrejelzése szerint 29 millió hordó/nappal csökkenhet áprilisban a kőolaj iránti kereslet globálisan a karanténok bevezetése miatt. Ez elképesztő méretű szám, annyit jelent, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnhet a világ olajfelhasználásának a közel 30 százaléka.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi
16. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?