Nem elég a koronaválság, az olajipart is totális csőd fenyegeti: ezt fogjuk érezni a benzinárakon

Nem elég a koronaválság, az olajipart is totális csőd fenyegeti: ezt fogjuk érezni a benzinárakon

2020. április 28. 18:15

Nincs megállás az olaj árfolyamának szakadásában, a júniusi WTI idén már értékének több mint 80 százalékát veszítette el. Vészesen fogynak a világ tárolókapacitásai, és egyelőre még nem látszik a fény az alagút végén. Az olaj befektetési alapok is a túlélésükért küzdenek, benne van a pakliban, hogy még láthatunk negatív olajárakat a közeljövőben - írja a Portfolio.

Továbbra is a napról napra kevesebb tárolói kapacitás tartja nyomás alatt az olaj árát, illetve egyre pesszimistábbá válnak a piaci szereplők, hogy amint a korlátozó intézkedések feloldásra kerülnek, mennyire gyorsan tud visszaállni a válság előtti üzemanyagkereslet. Az Egyesült Államok olajtermelői már a stratégiai kőolajtározóba szállítják készleteiket, miután jóformán minden tároló csurig van.

A WTI ismét jóval nagyobb eséssel kezdte a mai napot, mint a Brent, mellyel újra a lokális tárolási problémák kerültek a befektetők fókuszába. Eddig 16 százalékkal került lejjebb a WTI árfolyama, mellyel már a 11 dollárt is letörte a jegyzés, és amennyiben ilyen szinteken maradna az árfolyam, akkor kijelenthetnénk, hogy ilyen mélyen még sosem zárt a júniusi WTI árfolyama, mellyel idén már az értékének több mint 80 százalékát veszítette el.

A Brent júniusi határidős jegyzése 4 százalékos mínuszban indította a reggelt, amellyel szintén szörnyű teljesítményt mutat idén, több mint 70 százalékot esett már az árfolyam. Jelelnleg visszahúzták egy százalék körüli mínuszba.

Vészesen fogy a világ tárolókapacitása

A piac most a legjobban a világ kőolajkészletének növekedésére figyel, mely a WTI esetén még hangsúlyosabb, szárazföldi olajtípusról lévén szó. A WTI fizikai leszállítási pontjánál levő cushingi tároló szabad kapacitásainak apadása kulcsfontosságú szerepet tölt be az amerikai típusú kőolaj áránál, ugyanis közvetlenül ettől függ, hogy újra láthatunk-e negatív olajárakat. Egy piaci forrás szerint a világ szárazföldi kapacitásai 85 százalékos telítettségi szinten lehettek az előző hét végén.

A J. P. Morgan szerint egymillió hordó/napnyi termelési kapacitást kellene bezárni még áprilisban, hogy elkerülhető legyen, hogy a cushingi tároló töltöttsége 90 százalék fölé emelkedjen májusban és júniusban.

A United States Oil Fund (USO), ami a világ legnagyobb olajba fektető passzív alapja, már kommunikálta korábban a befektetési politikájának változását, melyben a későbbi lejáratokra való jelentős átsúlyozás szerepel. Ennek keretében pedig eladta az összes érdekeltségét a júniusi lejáratú WTI-ben. A befektetési alapok nem szeretnék az utolsó pillanatra hagyni pozícióik görgetését, és ezzel esetlegesen negatív áron értékesíteni a kontraktusaikat. Jól látszik, hogy hatalmas munka és fejtörés zajlik a nagy olajalapoknál, az USO az elmúlt két hétben már ötször változtatott a befektetési politikáján.

Növekvő kontangó

A tegnapi nap során is növekedett a különbség a júniusi leszállítású és a júliusi határidős WTI árfolyamok között, mely így már 5,3 dollárra növekedett az egy nappal korábbi 4,28 dollárról. Ez is jól mutatja, hogy egyre idegesebb a piac, és egyre nagyobb esélyt lát, hogy a negatív olajárak ismét előfordulhatnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kontangó (contango) azt jelenti, hogy az olaj távolabbi határidős árfolyama magasabb, mint a közelebbi lejárat jegyzése, aminek az ellentéte a backwardation. Amikor a határidős pozíciót görgetik, eladják az éppen lejáró határidőt, és megveszik a következőt, akkor a kontangónak köszönhetően minden görgetésnél veszteséget szenvednek el.

Nemsoká érkezik a felmentő sereg

Az OPEC+ április 12-én vasárnap megegyezésre jutott az olajtermelés-csökkentését illetően, melyben 9,7 millió hordó/napos vágásról döntöttek, de csak május elsejétől. Pozitív jelek már láthatóak Oroszország és Szaúd-Arábia felől is, hogy be fogják tartani termelés-csökkentési ígéreteiket.

Az IEA előrejelzése szerint 29 millió hordó/nappal csökkenhet áprilisban a kőolaj iránti kereslet globálisan a karanténok bevezetése miatt. Ez elképesztő méretű szám, annyit jelent, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnhet a világ olajfelhasználásának a közel 30 százaléka.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40