7 °C Budapest

Itt az érettségi menetrendje: karanténba rakják a vizsgákat, maszkviselésről is rendelkeztek

2020. április 24. 09:00

Egy napig karanténba kell rakni az érettségi dolgozatokat a megírás után, de maszkot nem kötelező viselni a vizsgán - áll az Emmi biztonsági előírásaiban. A vizsgák biztosításában a rendőrök is segédkeznek.

Az írásbeli érettségik lebonyolításához szigorú óvintézkedéseket írtak elő, amelyről az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatta a Magyar Nemzetet. Az érettségi vizsgát szervező intézmények már megkapták a tájékoztatást a biztonsági előírásokról és ajánlásokról. A kormány központilag gondoskodik a vizsgák során maszk, fertőtlenítő, valamint a felügyelőtanároknak kesztyű biztosításáról.

A maszk viselése a vizsgák alatt erősen ajánlott, de jogi kényszer nincs, mert akkor nem tudnának például inni a vizsgázók.

A résztvevők egészségének védelme érdekében az említett védőeszközökön túl a fenntartók és az intézmények gondoskodnak a fokozott figyelemmel történő, alapos takarításról és fertőtlenítésről is.

A szabályok szerint egyszerre legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat egy teremben, egymástól legalább másfél méter távolságot megtartva, ám az adott helyszín és vizsgabeosztás sajátosságainak függvényében a létszám lehet alacsonyabb, a személyek közötti távolság pedig nagyobb. Továbbá a biztonságosabb közlekedés érdekében a nagy létszámú vizsgázót érintő első heti vizsgák kilenc órakor kezdődnek. Így elkerülhető, hogy az érettségizőknek a reggeli csúcsforgalomban kelljen iskolába menniük.

Az Emmi szerint a szervezők feladata lesz annak biztosítása, hogy a vizsgázók az épületben ne csoportosuljanak, hanem a lehető legrövidebb idő alatt foglalják el helyüket az arra kijelölt teremben. Ugyanakkor segít a rendőrség is: ők az épület előtt, illetve a vizsgahelyszínek környékén irányítják majd a forgalmat, megakadályozzák az indokolatlan csoportosulások kialakulását is.

A javítótanárok biztonsága érdekében a dolgozatokat legalább 24 órára el kell zárni a beszedést követően,

mivel a járványügyi szakemberek álláspontja szerint ennyi időt követően a vírus a papír felületén nem marad fertőzőképes - hívta fel a figyelmet az Emmi, kiemelve, hogy a pedagógusok számára ettől függetlenül a dolgozatjavításhoz is biztosítani fogják a védőmaszkokat, a védőkesztyűket és a kézfertőtlenítőt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A javítótanárok munkájának könnyítése érdekében egyébként lesz lehetőség a vizsgadolgozatok elektronikus megküldésére is. A minisztérium megjegyezte azt is, hogy az érettségi vizsgán nemcsak az iskola saját tanárai láthatnak el felügyelői feladatokat, megfelelő végzettség esetén közreműködhetnek olyan pedagógusok is, akik nem állnak jogviszonyban a vizsgát szervező intézménnyel.

A kormány már rendelkezett a május 4-i kezdésről, ugyanakkor szóba jöhet az időpont mozgatása, ha azt a járványügyi szempontok indokolják. Összesen 83 ezer diákot várnak a vizsgákra, ám a koronavírus-járványra tekintettel bárki következmények nélkül visszaléphet a megméretéstől és ősszel  érettségizhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm