29 °C Budapest
Eddig a dátumig tolhatók az érettségi vizsgák: utána a felvételi is veszélybe kerül

Eddig a dátumig tolhatók az érettségi vizsgák: utána a felvételi is veszélybe kerül

2020. április 23. 09:01

"Mindennel együtt bő egy hónap kell az érettségi vizsgák lebonyolításhoz" - mondta egy budapesti középiskola igazgatója, akit a jelenlegi helyzetről és az esetleges elnapolásról is beszélt. Amióta a kétszintű vizsgarendszert bevezették, soha nem fordult még elő az, hogy a diákok alig két héttel az érettségik előtt nem tudták volna, mikor és hogyan lesznek a vizsgáik. A koronavírus járvány most ezt is felülírta.

Már az érettségi kérdése is önmagában hetekig megválaszolatlan maradt, a diákok, tanárok és szülők sem tudtak semmit - írja az Eduline. Csak tippelni lehetett, mi az oktatási kormányzat taktikája - megtartják-e a vizsgákat, elhalasztják őket vagy egyenes el is törlik a 2020-as érettségiket. Április 9-én Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára (egyben a járvány miatt felállított oktatási akciócsoport vezetője) bejelentette, megszületett a jasalat: idén csak írásbelik tartanak, a szóbelik elmaradnak. 

Ezt a javaslatot egy hét múlva el is fogadta a kormány, így április 16-án hivatalossá vált az idei menetrend, de a járvány újra közbeszólt.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a héten arról beszélt, hogy "érettségi lesz, a kormány kijelölte a vizsgák időpontját, de ha a járványügyi szempontok indokolják, annak mozgatásáról a szükséges döntést meghozza a kabinet". A kérdésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megszólalt, az érettségi időpontjának halasztásával kapcsolatos határidőről annyit mondtak, hogy "az esetleges időpont változtatásnak jelenleg nincs kijelölt, végső határideje". Minderre azután került sor, hogy Orbán Viktor és Müller Cecília tisztifőorvos is május 3-ára jósolta a koronavírus magyarországi tetőzésének időpontját, amely egybeesne az érettségi vizsgák kezdetével, május 4-el. .

Meddig lehet tolni a vizsgákat, hogy ne boruljon a felvételi?

Az eredeti - azaz a korábbi években működő - felállás az volt, hogy az írásbeli érettségik május első hetében kezdődtek és három hét alatt véget is értek. Ez után jöttek volna csak a szóbeli vizsgák, amelyek idén már biztosan elmaradnak. Az idei eredeti terv szerit is a 2020. tavaszi érettségi a magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődött volna május 4-én. Az utolsó írásbeli vizsgát május 25-én írták volna a diákok, olasz nyelvből. 

Azonban közben rövidítettek az idei menetrenden: az írásbelik ugyan május 4-én kezdődnek a magyarral, de nem tartanak 25-éig, az összes írásbelit rövidebb idő alatt, május 21-ig tervezik. Ez kereken 14 nap érettségit jelent, amiben még nincs benne a javítás, megtekintések, bizonyítványkiállítások és miegyebek. Viszont ha a járványhelyzet megkívánja, a napokban még eltolhatják az idei érettségik kezdetét. De meddig?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindennel együtt bő egy hónap kell az érettségi vizsgák lebonyolításhoz. Most május 4-től körülbelül június 15-ig ez megoldható. Ha eltolják a vizsgákat és mondjuk május 25-én indul csak el az írásbeli - a kicsit több, mint egy hónapos lebonyolítással számolva-, akkor ez körülbelül július 1-én érne véget

 - mondta el a budapesti középiskola igazgatója. Szerinte ennél tovább már nem igazán lehetne húzni az idei vizsgákat. Így még a felvételi menetrenden sem kéne alakítani, a február 15. után megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen vagy többletpontokat igazoló dokumentumokat ugyanis a jelenlegi állás szerint legkésőbb 2020. július 9-ig lehet pótolni.

Hozzátette, ebben az esetben, ha nem kezdődnek az érettségik május 4-én, azzal is számolni kell, hogy az iskolák épületének többsége nem alkalmas a nyári vizsgáztatásra. Nem utolsó sorban a döntésnél azt is figyelembe kell venni, hogy minél tovább csúszik a kezdés annál inkább belenyúlik a nyáriszünetbe, amikor a nyári szabadságokat kell kiadni a tanároknak. Az meg már csak hab a tortán, hogy a diákoknak ez mennyi feszültséget jelentene - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?