8 °C Budapest
Újabb halálos tünete lehet a koronavírusnak: fiatal betegekre is veszélyes

Újabb halálos tünete lehet a koronavírusnak: fiatal betegekre is veszélyes

2020. április 23. 20:34

30-as 40-es éveikben járó betegeknél okozhat váratlan stroke-ot a koronavírus olyan betegeknél, akiknek egyébként nem is súlyosak a tünetei - állítják amerikai orvosok.

Dr. Thomas Oxley idegebész (a New York-i Mount Sinai Health Systemorvosa) és orvoscsapata a koronavírus egy eddig kevésbé közismert következményéről beszélt a CNN-nek, melyet több fiatal beteg esetében észleltek. A 30-as 40-es éveikben járó betegek a koronavírus enyhe tüneteit mutatták, majd váratlanul stroke-ot kaptak. "A vírus a jelek szerint növeli a véralvadást a nagy artériás erekben, ami súlyos stroke-ot eredményezhet" - mondta Oxley a CNN-nek.

Az orvoscsapat vizsgálatai szerint hétszeresére emelkedett a váratlan stroke esélye a fiatalabb koronavírusos betegek esetében.

A legtöbb páciensnek nem volt komoly kórházi története, enyhe tünetekkel (két esetben tünetmentesen) otthon lábadoztak a vírus okozta betegségből. Mindegyikük tesztje pozitív lett. Ketten későn hívták a mentőket. A hozzájuk került betegek közül eddig egy beteg hunyt el, a többiek kezelés alatt állnak. Egyedül egy beteg térhetett haza, de ő is intenzív ellátásra szorul. Más orvosok is arról számoltak be, hogy sokan a járvány miatt inkább nem hívnak mentőt, vagy nem mennek kórházba.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?