11 °C Budapest
Újabb halálos tünete lehet a koronavírusnak: fiatal betegekre is veszélyes

Újabb halálos tünete lehet a koronavírusnak: fiatal betegekre is veszélyes

2020. április 23. 20:34

30-as 40-es éveikben járó betegeknél okozhat váratlan stroke-ot a koronavírus olyan betegeknél, akiknek egyébként nem is súlyosak a tünetei - állítják amerikai orvosok.

Dr. Thomas Oxley idegebész (a New York-i Mount Sinai Health Systemorvosa) és orvoscsapata a koronavírus egy eddig kevésbé közismert következményéről beszélt a CNN-nek, melyet több fiatal beteg esetében észleltek. A 30-as 40-es éveikben járó betegek a koronavírus enyhe tüneteit mutatták, majd váratlanul stroke-ot kaptak. "A vírus a jelek szerint növeli a véralvadást a nagy artériás erekben, ami súlyos stroke-ot eredményezhet" - mondta Oxley a CNN-nek.

Az orvoscsapat vizsgálatai szerint hétszeresére emelkedett a váratlan stroke esélye a fiatalabb koronavírusos betegek esetében.

A legtöbb páciensnek nem volt komoly kórházi története, enyhe tünetekkel (két esetben tünetmentesen) otthon lábadoztak a vírus okozta betegségből. Mindegyikük tesztje pozitív lett. Ketten későn hívták a mentőket. A hozzájuk került betegek közül eddig egy beteg hunyt el, a többiek kezelés alatt állnak. Egyedül egy beteg térhetett haza, de ő is intenzív ellátásra szorul. Más orvosok is arról számoltak be, hogy sokan a járvány miatt inkább nem hívnak mentőt, vagy nem mennek kórházba.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?