16 °C Budapest
Súlyos népbetegség szedi áldozatait: tényleg a pénzen múlik minden?

Súlyos népbetegség szedi áldozatait: tényleg a pénzen múlik minden?

2019. november 27. 14:39

Nem túlzás azt állítani, hogy a stressz mára népbetegséggé vált: a magyarok több mint harminc százaléka vallotta egy felmérés alkalmával, hogy szinte folyamatosan nyomás alatt van, szinte állandó stresszben éli a mindennapjait. Hosszú távon azonban ennek súlyos mentális és egészségügyi következményi lehetnek. A szorongásba, depresszióba torkolló stressz egyik fő forrása az anyagi bizonytalanság és az adósságok.

A magyarok egy jelentős része, több mint 30 százalékuk folyamatos stresszben él. A ránk nehezedő nyomásnak különféle összetevői lehetnek: család, munkahely, környezet, társas kapcsolatok, de a pénz, az anyagi helyzet miatti folyamatos aggodalom is rendkívül gyakori.

A pénzügyi problémák okozta stressznek komoly egészségügyi következményei lehetnek: nem csak kognitív működési zavar léphet fel az emberi szervezetben, de idővel komoly betegségek is kialakulhatnak:

tartós, folyamatos stressznek köszönhetően komoly egészségügyi problémákkal szembesülhetünk. Ilyenek például a különböző alvásproblémák, kialvatlanság, mely aztán tovább gyűrűzhet, ezzel előszobája lehet többek között a szívbetegség, stroke, cukorbetegség kialakulásának is, növeli azok kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor gyakran az elhízás hátterében is ez áll, mivel a fokozottan átélt stressz és az ennek okán jelentkező kimerültség során az agyi aktivitás nő azokon a területeken, melyek az étkezés kontrollálásáért felelősek

 -mondta el korábban a Pénzcentrumnak Mogyorósi Rebeka pszichológus, terapeuta.

A stresszhormonoknak, mint amilyen az adrenalin és a kortizol, az emberiség történetének egy korábbi szakaszában fontos szerepe volt abban, hogy túléljük a támadásokat. Mára azonban a támadások száma jelentősen lecsökkent, a hormon és a válaszreakció azonban megmaradt. És rombol.
Aimee Daramus, chicagói klinikai pszichológus szerint a folyamatos stressz az izmokat feszülten tartja, ami komoly fájdalmakat is képes okozni, valamint rontja az immunrendszer működését, ezáltal sok betegséggel szemben érzékenyebbé teheti az egyént - olvashato a HuffPost egyikfriss cikkében.

Rosszkor rossz döntések

Hiába vagy intelligens, racionális ember, a pénzügyi stressz rontja a jó döntések meghozatalának képességét. "Stressz alatt csökken a véráramlás és az elektromos aktivitás a frontális és a prefrontalis lebenyben: mivel az agy ezen részei segítenek olyan készségekben, mint a problémamegoldás, a koncentráció, a tervezés és az impulzusszabályozás, az ezen a területen működő korlátozott működés rossz döntéshozatalt eredményezhet" - mondta el a szakember. 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Amikor valaki aggódik, esetleg pánikol a pénzügyi helyzete miatt, döntéseid impulzívabbá válnak, a túlélés vezérli. "Gyorsan és határozottan cselekszünk, de nem mindig olyan pontosan, mint nyugodt állapotban" - mondta Daramus. 

Szorongás, depresszió és más mentális egészséggel kapcsolatos problémák 

Tekintettel arra, hogy a pénz életünk ilyen szerves része, az ezzel kapcsolatos állandó aggodalom súlyosabb pszichológiai tünetekhez vezethet: 

"A pénz miatt stresszeses állapot nagyon könnyen szorongássá válhat, sőt, akár depresszióba is átcsaphat" - nyilatkozta a lapnak Carla Marie Manly, a kaliforniai klinikai pszichológusa, majd hozzátette, "Bebizonyosodott, hogy például a nagyobb összegű adósságok komoly befolyást gyakorolnak a mentális egészségre, sőt, súlyos esetben öngyilkossági gondolatokhoz is vezethetnek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?