12 °C Budapest

A Balkán nem enyhít: maradnak a szigorú korlátozások

MTI
2020. április 19. 12:31

Szerbia már keddtől fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány megelőzését célzó szigorú intézkedéseken, a nyugat-balkáni országok többsége azonban április végénél, május elején előbb nem szándékozik visszavonni a korlátozásokat.

Szerbiában szombatról vasárnapra 5690-ről 5994-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Aleksandar Vucic szerb elnök szombat este jelentette be, hogy keddtől enyhítenek a bevezetett intézkedéseken, rövidítik a kijárási tilalom óráit, a március közepe óta "szobafogságra" ítélt nyugdíjasok heti háromszor rövid sétát tehetnek a lakhelyük környékén, és fokozatosan kinyithatnak a műhelyek, edzőtermek, fodrász- és kozmetikai szalonok, május közepétől pedig a szállodák és a vendéglátóhelyek is. Amennyiben nem tapasztalható hirtelen növekedés a fertőzöttek számában, úgy május második felében megindulhat a nemzetközi közúti és légi forgalom is. Ebben a tanévben a gyerekek már nem térnek vissza az iskolapadokba. Arról egyelőre nem beszélt államfő, hogy mikor szüntethetnék meg a március 15-én kihirdetett szükségállapotot.

Koszovói gazdasági szakemberek szerint az új típusú koronavírus okozta járvány miatt a kis, balkáni ország gazdasága 6-8 százalékkal eshet vissza, és ez az előrejelzés tovább romolhat, amennyiben elhúzódnak a járvány miatt bevezetett intézkedések. Emellett az egyébként igen magas, több mint 35 százalékos munkanélküliségi arány is tovább növekedhet. Koszovóban egy nap alatt 480-ról 510-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1117-ről 1170-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország legnagyobb városaiban szerdától kötelező lesz a maszk és a kesztyű használata a nyilvános helyeken. A korábban adományozott védőfelszerelések mellett Kína szombaton ötezer koronavírus-tesztet ajándékozott Szkopjénak.

A térség országai közül Montenegróban jelent meg a vírus a legkésőbb, és a lakosság számához mérten aránylag alacsony a fertőzöttek száma, a kormány azonban egyelőre nem szándékozik enyhíteni a fertőzések megelőzését célzó intézkedéseken. Montenegróban egy nap alatt 303-ról 307-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bosznia-Hercegovinában szombatról vasárnapra 1212-ről 1245-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország két része hasonló intézkedésekkel védekezik a járvány ellen, és hasonló dinamikával igyekszik majd visszaterelni az életet a rendes kerékvágásba. A főként bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció belügyminisztere arra számít, hogy április végén visszavonhatják a kijárási tilalomra vonatkozó előírásokat, a boszniai Szerb Köztársaság pedig május elseje utánra tervezi az intézkedések enyhítését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm