14 °C Budapest

Koronavírus: Mit tegyünk, ha külföldön ragadunk egy veszélyhelyzetben?

2020. március 20. 21:25

A koronavírus-járvány miatt a légitársaságok csökkentik járataik számát, egyre több ország zárja le határait: ide tartozik az Egyesült Államok, Argentína, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Dél-Afrika, Spanyolországgal, Olaszországgal és Magyarországgal együtt. Mindazonáltal nem csak egy világméretű járvány esetén érhet minket külföldön probléma: az irataink elvesztése miatt is a világ másik szegletében ragadhatunk. 

Ha a járatunkat törölték, akkor a légitársaságnak e-mailben vagy SMS-ben fel kell vennie velünk a kapcsolatot, és tanácsot fog adni, hogy mi a teendő a továbbiakban. 

Az európai légi utasok jogainak értelmében légitársaságának meg kell találnia és fizetnie kell a számunkra az alternatív szállítást, és bizonyos esetekben kiegészítő támogatást kell nyújtania, például élelmet és szállást. Néhány biztosító csomagja nem fedezi a járattörlést, de számos légitársaság engedélyezi az utasok számára a járatok ingyenes újrafoglalását is

- fogalmaz Karl Gustav Annus, a Légi Segéd vezérigazgatója.

Nyugodjunk meg és értesítsük a hozzátartozóinkat!

Amikor az ember megtudja, hogy bizonyos ideig nem hagyhatja el az általa meglátogatott országot, könnyen pánikba eshet. Fontos azonban ilyenkor nyugalmunk megőrzése: tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyedül és számtalan intézet létezik azért, hogy ilyen esetben segítsen rajtunk.

Miután egy kicsit lenyugodtunk, ne felejtsük el felhívni azokat akik aggódhatnak értünk. Magyarázzuk el nekik, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy hazatérjünk, és, hogy nem vagyunk veszélyben.

Vegyük fel a kapcsolatot a konzuli szolgálattal

A legtöbb országban van magyar konzulátus. Amennyiben felvesszük velük a kapcsolatot, válsághelyzet idején tájékoztatást tudnak adni és segítséget is tudnak nyújtani. Abban az esetben, ha külföldön karanténba kerülünk, vagy más olyan akadályba ütközünk, ami korlátozza a hazatérésünket, mindenképpen keressük fel az illetékes konzuli szolgálatot.Miben segíthet a konzuli szolgálat? A konzuliszolgalat.kormany.hu ezt írja:

  • Hazatéréséhez ideiglenes útlevelet állíthat ki az elveszett, ellopott, megrongálódott vagy lejárt úti okmány helyett.
  • Tanácsadással közreműködik hazatérése önerőből vagy rokon, ismerős anyagi segítségével történő megszervezésében.
  • Utólagos visszafizetés és díjfizetés ellenében hazatérési kölcsönt nyújthat, ha magáról saját vagy más forrásból gondoskodni nem tud, önhibája kizárható és a kölcsön nyújtása további súlyos érdeksérelemtől óvja meg.
  • Egészségügyi vészhelyzetben (súlyos és tömeges megbetegedés) tájékoztatja a helyi orvosok, kórházak elérhetőségéről, közreműködik az esetleg szükséges és orvosilag igényelt, illetve lehetséges hazaszállítás megszervezésében.
  • Válsághelyzetben tájékoztatást ad és szükség esetén segítséget nyújt a hazatéréshez, illetve az evakuálás megszervezéséhez.
  • Őrizetbe vétele, letartóztatása esetén - ha erről tudomást szerez - tisztázza ennek okát és jogi megítélését, figyelemmel kíséri fogva tartásának körülményeit.
  • Kérésére értesíti hozzátartozóját, szükség esetén segíteni képes ismerősét.
  • Tájékoztatást ad az adott országban elérhető helyi tolmácsokról és ügyvédekről.
  • Külföldi haláleset esetén értesíti az elhunyt eltemetésére kötelezett hozzátartozót és tájékoztatja az eltemetéshez vagy a holttest hazaszállításához szükséges intézkedésekről.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata zöld számon hívható a hét minden napján, éjjel-nappal (7/24 órában) tájékoztatási ügyekben, külföldi bajba kerülés, segélykérő hívás esetén. A Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ az alábbi szolgáltatásokkal kapcsolatosan ad általános tájékoztatást magánszemélyeknek:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Utazási tanácsok
  • Konzuli segítségnyújtás lehetőségei
  • Tájékoztatás konzuli védelemről

A Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ tájékoztatási és ügyeleti vonala a Magyarországról ingyenesen hívható 06 80 36 80 36 zöld számon érhető el. Konzuli segítség kérése esetén szöveges üzenet is küldhető Viberen a 06 30 36 36 555 és WhatsApp-on a 06 30 36 36 111 számokon. Az úticélunkon lévő konzulátusok telefonszámát érdemes még az utazás megkezdése előtt kikeresni az interneten.

Ha nincs magyar konzuli szolgálat, vagy nagykövetség, akkor bármelyik ilyen intézménnyel rendelkező EU-s ország segíthet rajtunk.

A kozuliszolgalat.kormany.hu szerint, ha nincs magyar képviselet egy adott országban, akkor jogunk van az Európai Unió egy másik, nagykövetséggel, konzulátussal rendelkező tagállamának konzuli segítségét kérni, ugyanolyan feltételekkel, mint amilyeneket az a saját állampolgárai számára nyújt.

Vegyük fel a kapcsolatot az utazási biztosítónkkal

Sok esetben már a közepes biztosítási csomagok nem csak a minket ért kárt téríthetik meg, de állják az iratok újra kiváltásának költségeit is. 

Nézzünk utána, hogy jogosultak vagyunk-e kártérítésre a légitársaságtól, ha a járatunk törölték, túlfoglalták, vagy késett.

Az európai jogszabályok értelmében akár kb. 200.000 forintnyi kártérítésre is jogosultak lehetünk bizonyos feltételek teljesülése esetén. További információ a Légi Segéd "Ismerd meg a jogaid" oldalán, vagy az Európai Unió "Légiutasok jogai" oldalán található.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem