23 °C Budapest
Varga Mihály: szükség lehet hatósági árak bevezetésére

Varga Mihály: szükség lehet hatósági árak bevezetésére

2020. március 19. 21:18

A pénzügyminiszter szerint bizonyos termékeknél indokolt lehet az árak rögzítése. Jó esetben pozitív nulla lehet idén a GDP növekedése.

Zuhanunk

- mondta az idei gazdasági kilátásokról Varga Mihály az ATV-ben. A pénzügyminiszter szerint már annak is örülni kell, ha 2020-ban "pozitív nulla" lesz a növekedés mértéke, nem fordul negatívba a mutató. A magyar gazdaság legalább negyedrészben kitett a német gazdaságban, így az ottani kedvezőtlen gazdasági helyzet hatással lesz a magyar növekedésre.

A miniszter a tegnap bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán kifejtette, hogy a hiteltörlesztési moratóriummal mintegy 3000 milliárd forintot hagytak a gazdaságban, vállalkozásoknál, magánszemélyeknél. Szerinte most ez volt a legsürgősebb, a munkájukat elvesztők megsegítése a következő körben kerülhet napirendre, amikor az elbocsátások ténylegesen beindulnak.

Ennek jeleit egyelőre nem látni a statisztikában, de nem lehetnek kétségeink, hogy erre sor fog kerülni.

A miniszter a 360 forintos euróárfolyam kapcsán jelezte, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja, valamint úgy értékelt, hogy a piac jelenleg így áraz.

A hatósági árak bevezetéséről azt mondta, hogy például egészségügyi termékek, a járvány terjedését megakadályozó eszközök esetében indokolt lehet az alkalmazása - az élelmiszereket nem említette.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A hírre, mely szerint az Európai Unió mintegy 2000 milliárd forint összegű támogatást biztosítana Magyarország számára a koronavírus negatív gazdasági hatásainak kivédésre, Varga közölte, hogy ő nem tud szabad forrásról. Brüsszel a mostani költségvetési ciklusban rendelkezésre álló kohéziós alap még fel nem használt részéből különítene el erre a célra forrásokat, csakhogy Magyarország a rá jutó részt már teljes egészében lekötötte.

Címlapkép: ATV

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44