17 °C Budapest
Volt tisztifőorvos: a lakosság kétharmada elkaphatja a koronavírust

Volt tisztifőorvos: a lakosság kétharmada elkaphatja a koronavírust

2020. március 17. 08:34

Én is el fogom kapni a koronavírust? - tette fel a kérdést a volt tisztifőrvosnak a 24.hu. Dr. Falus Ferenc szerint ahhoz, hogy egy vírussal szemben kialakuljon a nyájvédettség, ahhoz vagy védőoltás szükséges (ez a koronavírus esetében egyelőre nem áll rendelkezésre), vagy a lakosság kétharmadának át kell esnie rajta. Mint mondja, a leglényegesebb kérdés most az, mennyire lehet széthúzni ezt a folyamatot, hogy minél kevesebben betegedjenek meg egyszerre.

Ahhoz, hogy szét tudjuk húzni a koronavírus terjedését, a szakember szerint számos egyszerű, gyakorlati kérdésben kell körültekintőnek lennünk. "Hogy milyen sebességgel duplázódik a fertőzés, az nem a karanténon vagy a határzáron múlik, hanem hogy mi magunk mennyire vagyunk hajlandóak betartani az ajánlottakat" - mondja Falus Ferenc. Szerinte érdemes például:

  • Maradj otthon! Lehetőleg minél többet maradjunk otthon, és minél kevesebb emberrel érintkezzünk, a játszótereket nem tartja kiemelten veszélyes helynek.
  • 2 méter távolság! Ha mégis mennünk kell valahova, tartsunk két méter távolságot egymástól
  • Rokonok, barátok, STOP! Tényleg ne találkozzunk még a legjobb barátainkkal sem; a volt tiszti főorvos szerint a leghelyesebben akkor járunk el, ha a lehetséges minimumra korlátozzuk a személyes kapcsolataink számát.
  • Kirándulni se menj! Annak ugyan kicsi a kockázata, hogy valaki az autóban ülve vagy egyedül az erdőben megfertőződjön, a járvány jelenlegi szakaszában azonban az a kívánatos, hogy lehetőleg ne lépjünk ki a lakásból. 
  • Ételrendelés: Falus szerint attól nem kell tartani, hogy az ételtől megfertőződünk, a csomagolás viszont nem teljesen kockázatmentes, így azzal járjunk el körültekintően.
  • Kutyasétáltatás: Természetesen a kutyát levihetjük sétálni, az utcai interakciókban megint csak a kétméteres távolságtartás szabályát kell hangsúlyozni. A szakember továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a "kutyázás" után mindig azonnal mossuk meg a kezünket
  • Irány vidék! Ha valaki megengedheti magának, akkor jól teszi, ha elhagyja a nagyvárost, vidéken jellemzően jobb a levegő, és kevesebb emberrel fog találkozni, azaz kisebb az esélye a fertőzésnek - mondja Falus Ferenc.
Most az a legfontosabb, hogy elkerüljük a járvány első csúcsát, és az ellátórendszer képes legyen ellátni az új eseteket, ehhez pedig a minél kevesebb személyes érintkezés a kulcs. Aki pedig köhög, náthás vagy egyéb influenzaszerű tünetei vannak, az semmiképp se menjen sehová

- mondja Falus Ferenc.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30