10 °C Budapest

Volt tisztifőorvos: a lakosság kétharmada elkaphatja a koronavírust

2020. március 17. 08:34

Én is el fogom kapni a koronavírust? - tette fel a kérdést a volt tisztifőrvosnak a 24.hu. Dr. Falus Ferenc szerint ahhoz, hogy egy vírussal szemben kialakuljon a nyájvédettség, ahhoz vagy védőoltás szükséges (ez a koronavírus esetében egyelőre nem áll rendelkezésre), vagy a lakosság kétharmadának át kell esnie rajta. Mint mondja, a leglényegesebb kérdés most az, mennyire lehet széthúzni ezt a folyamatot, hogy minél kevesebben betegedjenek meg egyszerre.

Ahhoz, hogy szét tudjuk húzni a koronavírus terjedését, a szakember szerint számos egyszerű, gyakorlati kérdésben kell körültekintőnek lennünk. "Hogy milyen sebességgel duplázódik a fertőzés, az nem a karanténon vagy a határzáron múlik, hanem hogy mi magunk mennyire vagyunk hajlandóak betartani az ajánlottakat" - mondja Falus Ferenc. Szerinte érdemes például:

  • Maradj otthon! Lehetőleg minél többet maradjunk otthon, és minél kevesebb emberrel érintkezzünk, a játszótereket nem tartja kiemelten veszélyes helynek.
  • 2 méter távolság! Ha mégis mennünk kell valahova, tartsunk két méter távolságot egymástól
  • Rokonok, barátok, STOP! Tényleg ne találkozzunk még a legjobb barátainkkal sem; a volt tiszti főorvos szerint a leghelyesebben akkor járunk el, ha a lehetséges minimumra korlátozzuk a személyes kapcsolataink számát.
  • Kirándulni se menj! Annak ugyan kicsi a kockázata, hogy valaki az autóban ülve vagy egyedül az erdőben megfertőződjön, a járvány jelenlegi szakaszában azonban az a kívánatos, hogy lehetőleg ne lépjünk ki a lakásból. 
  • Ételrendelés: Falus szerint attól nem kell tartani, hogy az ételtől megfertőződünk, a csomagolás viszont nem teljesen kockázatmentes, így azzal járjunk el körültekintően.
  • Kutyasétáltatás: Természetesen a kutyát levihetjük sétálni, az utcai interakciókban megint csak a kétméteres távolságtartás szabályát kell hangsúlyozni. A szakember továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a "kutyázás" után mindig azonnal mossuk meg a kezünket
  • Irány vidék! Ha valaki megengedheti magának, akkor jól teszi, ha elhagyja a nagyvárost, vidéken jellemzően jobb a levegő, és kevesebb emberrel fog találkozni, azaz kisebb az esélye a fertőzésnek - mondja Falus Ferenc.
Most az a legfontosabb, hogy elkerüljük a járvány első csúcsát, és az ellátórendszer képes legyen ellátni az új eseteket, ehhez pedig a minél kevesebb személyes érintkezés a kulcs. Aki pedig köhög, náthás vagy egyéb influenzaszerű tünetei vannak, az semmiképp se menjen sehová

- mondja Falus Ferenc.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm