Hatalmas változás a patikákban: így is kiadhatják mától az Algopyrint

2020. február 20. 10:56

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékozatatása szerint ismét vény nélkül is kiadhatóvá válik többek között az 500 mg-os Algopyrin. 

Az OGYÉI honalapja szerint az alábbi listában szereplő metamizol hatóanyag-tartalmú készítmények vény nélkül is kiadhatók február 19-től. A kiadhatóság felülvizsgálatára az egyik jogosult kérelmére került sor. A benyújtott, továbbá az intézet rendelkezésére álló összes adatot megvizsgálva az OGYÉI megállapította, hogy a metamizol hatóanyag tartalmú készítmények esetében - beleértve a kérelemben szereplő gyógyszert is - az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról szóló 52/2005 (XI.18.) EüM rendelet 18. § (3) bekezdésében felsorolt feltételek nem állnak fenn, ezért azokat az orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerek közé sorolta át. 

2020. február 19. napjáig az alábbi gyógyszerek kiadhatósága változott orvosi rendelvény nélkül is kiadhatóvá (VN):

  • ALGOPYRIN 500 mg tabletta
  • ALGOZONE 500 mg tabletta
  • FLAMBORIN 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek
  • METAPYRIN 500 mg filmtabletta
  • NODORYL FORTE 500 mg tabletta
  • PANALGORIN 500 mg tabletta
  • SUPPOSITORIUM ANALGETICUM FoNo VII. PARMA
  • SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 100 mg FoNo VII. PARMA
  • SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 200 mg FoNo VII. PARMA
  • TABLETTA ANALGETICA FoNo VII. PARMA

Így ismét vény nélkül kapható az Algopyrin, az egyik legnépszerűbb fájdalom- és lázcsillapító, az Algopyrin. A tabletta az egyik legkedveltebb hazai fájdalom- és lázcsillapító. A metamizol-nátrium hatóanyagú készítmény 2007 óta volt vényköteles, ezzel együtt népszerűsége máig töretlen maradt a fájdalomcsillapítók között: a metamizol hatóanyagú gyógyszerek közül ma is ezt használják a legtöbben.

Az OGYÉI jóváhagyó határozata 2020. február 14-én lépett életbe, ennek értelmében a jelenleg nagykereskedelmi és gyógyszertári forgalomban, illetve készleten lévő termékek már vény nélkül adhatók ki

- közölte Asztalos Andrea, az Algopyrint gyártó Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatója. Azt is elmondta, hogy a közeljövőben széleskörű ismertető kampányba kezdenek annak érdekében, hogy a közvélemény első kézből szerezhessen információkat a 10-es és 20-as kiszerelésű Algopyrin tabletták beszerezhetőségének megváltozásáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem