27 °C Budapest
Már ezért is díjat szabnának a patikákban: örülhetnek a forgalmazók

Már ezért is díjat szabnának a patikákban: örülhetnek a forgalmazók

2019. május 22. 08:30

A hazai patikákat évente 4,5 milliárd forinttal támogatja a költségvetés, a gyógyszertári szolgáltatási díjat hat éve vezették be. A gyógyszertárak szolgáltatási díjához hasonlóan a gyógyászati segédeszközökre (gyse) is szolgáltatási díjat kellene bevezetni abban a csaknem ötszáz üzletben, amelyben a termékeket értékesítik Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöke szerint.

Évente több mint egymillió ember szorul a mindennapi életében speciális gyógyászati termékre. A döntés egyszerre támogató és szabályozó jellegű intézkedés lehetne - mondta a Világgazdaságnak a FESZ elnöke.

A tavalyi forgalom alapján kevesebb mint 1,1 milliárd forintra becsülik azt az összeget, amelyet évente a gyse-szolgáltatási díj finanszírozására kellene fordítani. A kapcsolódó kontrollált informatikai ellenőrzés bevezetésével a FESZ szerint több mint 2 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ezzel a szolgáltatási díj bevezetésének egyenlege a költségvetési kiadások csökkenését eredményezné.

Ugyanis a szolgáltatási díjjal az állam jogcímet képezne arra, hogy a betegbiztonság javítása érdekében a támogatott segédeszköz kiszolgálójától vásárolt szolgáltatás tartalmát (tájékoztatás, betanítás, próba) és időigényét is meghatározza.

A nem megfelelő kiszolgálás az elszámolt támogatásból levonható összeggel és a kiszolgálási díj megvonásával lenne szankcionálható. Egyre nagyobb az igény arra a speciális szaktudásra, amely csak az OKJ-s gyse-képzés során sajátítható el.

Margitai Barnabás statisztikai adatokra hivatkozva elmondta: az elmúlt tíz évben megduplázódott a 90 év feletti segédeszköz-használók száma Magyarországon, évente több mint egymillió ember szorul a mindennapi életében speciális gyógyászati termékre.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?