11 °C Budapest

Fillérekből is élhetünk egészséges életet: feleslegesen fizetünk súlyos ezreket

2019. március 22. 20:03

Magyarország ivóvízkészlete kiváló minőségű, ennek ellenére mégis sokat költünk palackozott ásványvizekre. A vízfogyasztás kiváló élettani hatásokkal bír, ezért érdemes a napi ajánlott mennyiségnek megfelelőt bevinni belőle. A csapvíz fogyasztásával pedig havi szinten több ezer forintot is spórolhatunk.

25 éve ezen a napon, március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet természetes vizeink védelmére, amire soha ekkora szükség nem volt, mint napjainkban. "A mikroműanyag-szennyezés idehaza is egyre nagyobb problémát jelent. A tiszta ivóvíz azonban nagyon fontos, hiszen a legegészségesebb és legideálisabb innivaló, ami elengedhetetlen az életben maradáshoz és a gyermekek szervezetének fejlődéséhez" - hangsúlyozta Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere közleményükben.

Hazánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy a csapvíz minősége a legtöbb helyen a skandináv országok ivóvizének minőségével vetekszik. Emellett a legellenőrzöttebb élelmiszer, hiszen folyamatosan vizsgálják a minőségét

- emelte ki a szakértő. Hozzátette: a víz fogyasztása számtalan kedvező élettani hatással bír: a lehető legnagyobb mértékben járul hozzá a szervezet megtisztulásához és méregtelenítéséhez. Emellett segíti a megfelelő emésztést és simábbá, feszesebbé teszi testünk elsődleges védőrétegét, a bőrt, csökkentve ez által az öregedés látható jeleit.

Nem utolsósorban pedig a víz jelenti a fő oldóanyagot az ételekben és gyümölcsökben lévő vitaminok és ásványi anyagok számára. "A megfelelő vízfogyasztás számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti, köztük a szívrohamét és az agyvérzését is. A víz létfontosságú a szervezetnek, hogy fenntartsa hűtési- és melegítési rendszereit" - tette hozzá Széll-Szőke Krisztina.

Élővizeink tisztasága érdekében fontos, hogy óvjuk környezetünket a szeméttől. Egyetlenegy, a természetben eldobott PET-palack lebomlási ideje ugyanis 450 év, amely így századokon keresztül szennyezi élővizeinket. Ráadásul egy egyliteres PET-palack legyártásához három liter vízre van szükség, a gyártás során felhasznált vízből pedig szennyvíz lesz. Évente összesen 2,7 milliárd ásványvizes palackot gyártanak világszerte, amelynek csak elenyésző részét hasznosítják újra. A SodaStream vásárlói 2009 óta több mint 9 milliárd PET-palacktól óvták meg a Földet. A vállalat munkatársai emellett 2018 őszén részt vettek a Karib-tengeren található Roatán-félsziget megtisztításában is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm