Egymillió ember maradhat háziorvos nélkül: kritikus a helyzet

Egymillió ember maradhat háziorvos nélkül: kritikus a helyzet

2018. december 22. 17:31

Egyre több körzetben nincs háziorvos, az aktív szakemberek vészesen elöregedtek, a fiatalok pedig csak minimálisan érdeklődnek a pálya iránt. Ha nem történik valami, 2020-ra egymillió ember maradhat háziorvos nélkül Magyarországon - írja a Népszava.

Komáromi Zoltán háziorvos közel egy éve árulja budai praxisát sikertelenül, hiába voltak érdeklődők, végül egyikből sem lett üzlet. Az egészségügyi szakértőként is tevékenykedő orvos pedig húsz éve építi praxisát, közel 2500 páciense van. A Népszava által idézett orvos nincs egyedül a problémával. A Pénzcentrumnak júliusban több, neve elhallgatását kérő orvos is nyilatkozott, az ország több részéről. Mind ugyanazt mondták: lehetetlen pénzzé tenni a praxist.

Egy friss kutatás is alátámasztja, sokakat érint a probléma: e szerint ugyanis a 60 év feletti háziorvosok 67,5 százaléka arra készül, hogy öt éven belül piacra dobja praxisát, az érdeklődők között azonban csak elvétve találni frissen végzett fiatalt. 

Egy átlagos a Népszava cikke szerint praxis 8-10 millióba kerül, de a fővárosban nem ritka a 20 milliós ár sem. A praktizáló háziorvosok 11 százaléka már elmúlt 60 éves, 11 százalékuk pedig 70 felett jár. Ha valami nem történik, 2020-ra egymillió ember maradhat háziorvos nélkül az országban.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?