Bebizonyosodott: mentális károkat okozhatnak a túltolt karácsonyi zenék

2018. december 3. 14:00

Már így december elején tele a hócipőd a karácsonyi zenékkel? Nem vagy egyedül, és a tudomány szerint nem is egészséges, ha ugyanazok a dalok folynak több héten keresztül a csapból. Unalom, szorongás, stressz - ezek a lehetséges tünetek.

Bár eleinte felemelő, és kellemes meghallgatni egy-egy karácsonyi zenét, de egy idő után komoly mentális károsodást szenvedhetünk, ha egyfolytában ezek folynak a csapból is: unalom, szorongás, stressz - a tudósok szerint ezekkel kell számolni, ha úton-útfélen karácsonyi zenékbe botlik az ember.

A Business Insider cikke szeirnt az első időkben az ünnepi zene még kellemes melegséggel, nosztalgiával önti el a lelket, de ha például már egymilliomodszorra hallod meg például a Last Christmas című dalt, az már komoly tüneteket okozhat: például szorongást, unalmat, apátiát, vagy idegességet. Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindet azért van, mert az agyad egyszerűen túltelített lesz, és negatív válaszokkal reagál a túltolt karácsonyi zenékre. Ha mondjuk valaki az ünnepek közeledtével sokat stresszel az ajándékvásárláson, a pénzügyeken, a munkán, vagy a családi ügyeken, annak nem hogy kellemes hallgatni az ünnepi zenéket, hanem egyenesen borzasztó - mondta a lapnak a szakember.

A pszichológus szerinte a legnehezebb helyzetben a bolti eladók vannak, akiknek egész nap hallgatniuk kell az üzletekben a karácsonyi zenéket: "ettől egy idő után nem fognak tudni semmi másra fókuszálni. Az agyuk rengeteg energiát fog fektetni abba, hogy megpróbálja nem meghallani a zenét."

Természetesen azzal sincsen baj, ha történetesen rajongasz a karácsonyi zenékért, viszont az ellen is tenned kell, hogy ne und meg őket. Plusz bizonyított, hogy ha huzamosabb ideig ugyanazokat a dalokat hallgatod, az nagy mértékű fáradtságot okoz. Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy olykor-olykor változatgass a lejátszási listákon - és a hangerő se legyen túl magas.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem