18 °C Budapest
Fontos ügy miatt mehetnek a rendelőbe az 50-70 évesek

Fontos ügy miatt mehetnek a rendelőbe az 50-70 évesek

MTI
2018. június 13. 08:30

Augusztus második felében indulhat el az Európai Unió által finanszírozott lakossági vastagbélszűrési program, amely a jövő év végéig le is zárul - írja a Világgazdaság szerdán.

A lap Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának írásbeli válasza alapján ismerteti: 2018 végéig 75 ezer 50-70 év közötti állampolgár szűrése történhet meg. A szűrések megkezdésének feltétele - a többi közt - a háziorvosok felkészítése e-leaming keretében, a széklet- és vérvizsgálathoz szükséges úgynevezett páciens-egységcsomagok beszerzése és kiszállítása, valamint a kémiai laboratóriumok felkészítése a minták vizsgálatára.

Ezután értékelik ki az eredményeket, illetve készítik elő a szükséges jogszabályokat a vastagbélszűrés mint harmadik népegészségügyi szűrőprogram bevezetéséhez

- tette hozzá az államtitkár.

Vastagbélszűrések jelenleg is vannak, az Emmi közlése szerint tavaly 95 ezer tükrözést végeztek el közfinanszírozott ellátás keretében - írta a lap. Az esetszámok mellett a finanszírozás is nőtt: tavaly 724 millió forintot költött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő kolonoszkópiás vizsgálatokra, 100 millióval többet, mint 2016-ban.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?