27 °C Budapest
Több ezer rákos nőt lehetne megkímélni a kemoterápiától

Több ezer rákos nőt lehetne megkímélni a kemoterápiától

MTI
2018. június 4. 19:00

A leggyakrabban előforduló mellráktípus korai stádiumában az esetek zömében el lehet kerülni a kemoterápiát - állítja egy új, mérföldkőnek számító tanulmány, amelyet a BBC News ismertetett vasárnap.

Az eddigi legnagyobb szabású, mellrákkezeléssel foglalkozó kutatás során genetikai teszttel elemezték a tumorok veszélyességét. Az onkológus szakorvosok ezt követően állapították meg, hogy a leggyakrabban előforduló mellráktípus kezdeti stádiumában szenvedő nők 70 százalékát meg lehetne kímélni a kemoterápiától.

A kutatások alapján a brit klinikákon hétfőtől változtatnak a megszokott protokollon, és az említett csoportba tartozó nőket csak sebészeti beavatkozással és hormonterápiával kezelik majd. A daganatos betegekkel foglalkozó közhasznú szervezetek szerint ez a változás évente háromezer nőt érint Nagy-Britanniában. Az Egyesült Államokban pedig évente mintegy 70 ezer nőt kímélhet meg a kemoterápiától.

A kemoterápiát gyakorta alkalmazzák a műtétek után a mellrák terjedésének vagy visszatérésének megakadályozására. A terápia életet menthet, de a toxikus hatású gyógyszerek súlyos mellékhatásokkal járnak, a páciensek a hányástól a fáradtságon és a terméketlenségen át az állandó idegi fájdalomig sok szenvedésnek vannak kitéve. Ritka esetekben szívelégtelenséget és leukémiát is okozhat a kemoterápia.

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet (NCI), egyes alapítványok, valamint a mellrákkal kapcsolatos amerikai postai bélyegek bevételei révén finanszírozott kutatáshoz 10 ezer 273 mellrákban szenvedő nő daganatának genetikai vizsgálatát végezték el az Oncotype DX elnevezésű teszttel. Azoknak a nőknek, akiknek a teszteredménye alacsony értéket mutatott - a páciensek 16 százalékának - azt mondták, hogy nincs szükségük kemoterápiára, akiknél magas volt az érték - a páciensek 17 százalékának -, előírták a kemót.

A legtöbb nő - 67 százalék - azonban egy köztes eredményt kapott, ami azt jelenti, hogy nem volt eldöntött a kezelésük. Mindannyian átestek a daganateltávolító műtéten és hormonterápián, de a csoport fele kemoterápiát is kapott. A chicagói rákkutató konferencián bemutatott adatok azt jelzik, hogy ezeknek a nőknek ugyanakkora volt a túlélési arányuk kemoterápiával (93,8 százalék), mint a nélkül (93,9 százalék), tehát a kemoterápia nem jelentett különbséget.

A New York-i Albert Einstein Rákközpont tudósai által vezetett kutatás a BBC News beszámolója szerint azért jelent ritka áttörést a rákkutatásban, mivel nemcsak olcsóbbá teszi a kezelést, hanem a gyakorlatban is változást hoz. A londoni Royal Marsden kórház konzultánsa, Alistair Ring hangsúlyozta: az onkológusok régóta vártak ezekre az eredményekre, amelyeket hétfőtől a gyakorlatba is átültetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tanulmány szigorúan a korai stádiumú mellrákos esetekre vonatkozik, kifejezetten azokra, amelyeket még hormonterápiával kezelni lehet, és a rák nem terjedt át a nyirokcsomókra és nem volt jelen HER2-mutáció, amely miatt gyorsabban növekszik a daganat. A teszteket akkor végezték el a daganatos szöveteken, mikor sebészetileg eltávolították azokat.

Az alkalmazott genetikai teszt 21 gén aktivitási szintjét mutatja ki, ezek jelzik, mennyire agresszív egy daganat. A brit Mellrák Gondozó közhasznú szervezet munkatársa, Rachel Rawson kiemelte: a bizonyos típusú mellrákban szenvedő nők naponta küzdenek a szörnyű dilemmával, hogy vállalják-e a kemoterápiát vagy sem, anélkül, hogy bizonyosak lehetnének benne, hogy a javukat szolgálja. Mint hozzáfűzte: nagyszerű újság, hogy ez az áttörés nők ezreit szabadíthatja meg a kemoterápia szenvedéseitől.

A kutatás eredményeit vasárnap a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának éves kongresszusán ismertették, és a tanulmány a New England Journal of Medicine című folyóiratban jelent meg.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?