13 °C Budapest

Több ezer rákos nőt lehetne megkímélni a kemoterápiától

MTI
2018. június 4. 19:00

A leggyakrabban előforduló mellráktípus korai stádiumában az esetek zömében el lehet kerülni a kemoterápiát - állítja egy új, mérföldkőnek számító tanulmány, amelyet a BBC News ismertetett vasárnap.

Az eddigi legnagyobb szabású, mellrákkezeléssel foglalkozó kutatás során genetikai teszttel elemezték a tumorok veszélyességét. Az onkológus szakorvosok ezt követően állapították meg, hogy a leggyakrabban előforduló mellráktípus kezdeti stádiumában szenvedő nők 70 százalékát meg lehetne kímélni a kemoterápiától.

A kutatások alapján a brit klinikákon hétfőtől változtatnak a megszokott protokollon, és az említett csoportba tartozó nőket csak sebészeti beavatkozással és hormonterápiával kezelik majd. A daganatos betegekkel foglalkozó közhasznú szervezetek szerint ez a változás évente háromezer nőt érint Nagy-Britanniában. Az Egyesült Államokban pedig évente mintegy 70 ezer nőt kímélhet meg a kemoterápiától.

A kemoterápiát gyakorta alkalmazzák a műtétek után a mellrák terjedésének vagy visszatérésének megakadályozására. A terápia életet menthet, de a toxikus hatású gyógyszerek súlyos mellékhatásokkal járnak, a páciensek a hányástól a fáradtságon és a terméketlenségen át az állandó idegi fájdalomig sok szenvedésnek vannak kitéve. Ritka esetekben szívelégtelenséget és leukémiát is okozhat a kemoterápia.

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet (NCI), egyes alapítványok, valamint a mellrákkal kapcsolatos amerikai postai bélyegek bevételei révén finanszírozott kutatáshoz 10 ezer 273 mellrákban szenvedő nő daganatának genetikai vizsgálatát végezték el az Oncotype DX elnevezésű teszttel. Azoknak a nőknek, akiknek a teszteredménye alacsony értéket mutatott - a páciensek 16 százalékának - azt mondták, hogy nincs szükségük kemoterápiára, akiknél magas volt az érték - a páciensek 17 százalékának -, előírták a kemót.

A legtöbb nő - 67 százalék - azonban egy köztes eredményt kapott, ami azt jelenti, hogy nem volt eldöntött a kezelésük. Mindannyian átestek a daganateltávolító műtéten és hormonterápián, de a csoport fele kemoterápiát is kapott. A chicagói rákkutató konferencián bemutatott adatok azt jelzik, hogy ezeknek a nőknek ugyanakkora volt a túlélési arányuk kemoterápiával (93,8 százalék), mint a nélkül (93,9 százalék), tehát a kemoterápia nem jelentett különbséget.

A New York-i Albert Einstein Rákközpont tudósai által vezetett kutatás a BBC News beszámolója szerint azért jelent ritka áttörést a rákkutatásban, mivel nemcsak olcsóbbá teszi a kezelést, hanem a gyakorlatban is változást hoz. A londoni Royal Marsden kórház konzultánsa, Alistair Ring hangsúlyozta: az onkológusok régóta vártak ezekre az eredményekre, amelyeket hétfőtől a gyakorlatba is átültetnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tanulmány szigorúan a korai stádiumú mellrákos esetekre vonatkozik, kifejezetten azokra, amelyeket még hormonterápiával kezelni lehet, és a rák nem terjedt át a nyirokcsomókra és nem volt jelen HER2-mutáció, amely miatt gyorsabban növekszik a daganat. A teszteket akkor végezték el a daganatos szöveteken, mikor sebészetileg eltávolították azokat.

Az alkalmazott genetikai teszt 21 gén aktivitási szintjét mutatja ki, ezek jelzik, mennyire agresszív egy daganat. A brit Mellrák Gondozó közhasznú szervezet munkatársa, Rachel Rawson kiemelte: a bizonyos típusú mellrákban szenvedő nők naponta küzdenek a szörnyű dilemmával, hogy vállalják-e a kemoterápiát vagy sem, anélkül, hogy bizonyosak lehetnének benne, hogy a javukat szolgálja. Mint hozzáfűzte: nagyszerű újság, hogy ez az áttörés nők ezreit szabadíthatja meg a kemoterápia szenvedéseitől.

A kutatás eredményeit vasárnap a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának éves kongresszusán ismertették, és a tanulmány a New England Journal of Medicine című folyóiratban jelent meg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm