7 °C Budapest

Ennyit erről: már a magyarok fele fizet azért, hogy előrébb vegyék a várólistákon

2018. március 26. 19:00

Egy friss kutatás szerint az állami egészségügyben tapasztalt állapotokkal a válaszadók kétharmada elégedetlen. A megkérdezettek fele például személyesen, vagy közeli családtagján keresztül találkozott várólistával, és az érintettek több mint felének fizetnie kellett azért, hogy előbbre kerüljön a várólistán. A megkérdezettek és közeli családtagjuk több mint fele vett igénybe magánegészségügyi ellátást az elmúlt pár évben, és ők átlagosan 133 ezer forintot költöttek az elmúlt évben.

Az elmúlt néhány évben a megkérdezettek kétharmada (64 százalék) vett igénybe állami egészségügyi ellátást. Az ott tapasztalt állapotokkal a válaszadók kétharmada (66 százalék) elégedetlen - derült ki a Vasárnapi Hírek megbízásából készített Publicus Intézet kutatásából.

A kutatásból az is kiderül, hogy mára többségbe kerültek a társadalmon belül azok, akik az elmúlt pár évben fizettek hálapénzt orvosnak, vagy nővérnek. Míg két és fél éve (előző kutatáskor) csak 45 százalék fizetett, egy éve pedig 48, mára már 49 százalék nyilatkozott ekképpen, 43 százalék ellenében.

A megkérdezettek fele személyesen, vagy közeli családtagján keresztül találkozott várólistával (49 százalék) is. Ők ráadásul 52 százalékban fizettek is, hogy időben elvégezzék a szükséges vizsgálatokat, beavatkozásokat, azaz, hogy előbbre kerüljenek a várólistán. Leginkább egyébként a megyeszékhelyen és a községekben élők (68 és 58 százalék), akiknek ezért pénzt kellett kiadni.

A megkérdezettek és közeli családtagjuk több mint fele (54 százalék) vett igénybe magánegészségügyi ellátást az elmúlt pár évben. Az elmúlt évben átlagosan 133 ezer forintot költöttek magánegészségügyre azok, akik igénybevették. A férfiak esetében magasabb, 165 ezer forint az átlagos költés, míg a nők 105 ezer forintról számoltak be.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem