31 °C Budapest
Fontos változás jön a hazai gyógyszereknél: ezt jobb, ha tudod

Fontos változás jön a hazai gyógyszereknél: ezt jobb, ha tudod

2018. január 23. 08:30

Csaknem 20 milliárd forintos ráfordítást igényel a hazai gyógyszergyártóktól a 2019 februárjától életbe lépő európai uniós szabályozás, amelynek értelmében a vényköteles gyógyszereket csak egyedi azonosítóval lehet forgalomba hozni - írja a Világgazdaság.

Akár 20 milliárd forintos ráfordítást is igényelhet a magyar gyógyszergyártóktól az a 2019 februárjától életbe lépő EU-s szabályozás, mely szerint a vényköteles gyógyszereket csak egyedi azonosítóval lehet forgalomba hozni - tudta meg a lap Greskovits Dávidtól, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) elnökétől.

Az azonosító azt teszi majd lehetővé, hogy a gyógyszerek eredetiségét ellenőrizzék, amikor átadják a betegnek. A szakértő azonban attól tart, hogy az  - egyebek között a költségeket a gyártókra hárító - új előírások exportkieséshez vezethetnek, sőt a a pluszterhek miatt a kis- és középvállalkozói szektorban tevékenykedő gyógyszercégek fejlődési potenciálja akár 3-6 évre is visszaeshet.

Az új rendszer európai szinten évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert fog ellenőrizni, ezek 4 600 gyártóhelyről származnak, és 177 ezer végponton kerülnek forgalomba.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?