Hivatalos: ők részesülhetnek ingyenes védőoltásban

Hivatalos: ők részesülhetnek ingyenes védőoltásban

2017. október 24. 12:30

Összesen 1,3 millió adag ingyenes influenza ellen védőoltás érkezett meg a háziorvosokhoz. Az influenza minden évben január körül éri el Magyarországot és a betegség elleni védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség. Éppen ezért fontos, hogy minél előbb elkezdődjön a kampányszerű oltás.

Minden évben január körül éri el Magyarországot az influenza.  A védettség kialakulásához pedig körülbelül két hétre van szükség, ezért október végén kezdődik a kampányszerű oltás - mondta el Ónodi Szűcs László az egészségügyért felelős államtitkár, keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A múlt héten a Pénzcentrum is beszámolt az oltások háziorvosokhoz való megérkezéséről, most azonban újabb részeltek derültek ki a programmal kapcsolatban.

Az államtitkár elmondta, hogy

térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők.

A fent felsoroltak mellett ingyenes oltásra jogosultak a munkájukból fakadó magasabb kockázat miatt például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók. 

Arra a felvetésre, hogy tavaly az ingyenesen rendelkezésre álló oltóanyagnak mindössze a fele fogyott el, azt államtitkár azt mondta, szeretné, ha ebben a szezonban az összes oltóanyagot felhasználnák, ezért fontos, hogy időben felhívják a figyelmet az ingyenes oltás lehetőségére. Az oltóanyag tartalmát egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állítják össze a szezon kezdetéig.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az államtitkár azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltás beadatását, akik erre nem jogosultak térítésmentesen. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag,

körülbelül kétezer forintért.

Az influenzafigyelő szolgálat október első hetében kezdte meg működését. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának akkori tájékoztatása szerint a 2017/2018-as influenzaszezonban 1351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján figyelik az influenzaszerű megbetegedések előfordulását területenként és korcsoportonként. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok rendszeresen küldenek légúti mintát virológiai vizsgálatra az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől, így a beérkezett minták eredménye alapján hétről hétre nyomon követhető az influenzavírusok megjelenése és terjedése.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?