15 °C Budapest
Nincs elegendő vakcina - támad a fertőző agyhártyagyulladás

Nincs elegendő vakcina - támad a fertőző agyhártyagyulladás

2017. június 8. 08:33

Hatféle fertőző agyhártyagyulladás elleni oltás van törzskönyvezve Magyarországon. Jelenleg a hatból három nem vagy csak nehezen beszerezhető. A Meningococcus B elleni oltóanyag gyakorlatilag tavaly december óta folyamatosan hiánycikk - írja a Világgazdaság.


A Menningococcus B elleni oltóanyagból egyetlen vakcina létezik Magyarországon, az is csak 2014 óta, jelenleg azonban egyáltalán nem kapható. Annak ellenére sem, hogy évente 10-15 százalékkal nő iránta a kereslet.

A C típusú fertőző agyhártyagyulladás elleni vakcinák közül kettőt szintén nehezen lehet beszerezni. Az agyhártyagyulladás elleni, itthon engedélyezett oltóanyagok közül hármat a GSK gyárt: az egyik a Bexsero, a másik a Menjugate, a harmadik a Menveo. A GSK a lap megkeresésére közölte: folyamatosan dolgoznak rajta, hogy az oltóanyagok elérhetők legyenek. Konkrét dátumot azonban nem mondtak, nem tudni, mikor állhat helyre az ellátás.

Az agyhártyagyulladás elleni védőoltások iránti kereslet azután nőtt meg, hogy tavaly decemberben három gyerek vesztette életét fertőző agyhártyagyulladás miatt. A GSK azt közölte, tavaly év végén néhány hét alatt közel fél évre elegendő készlet fogyott el.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?