21 °C Budapest
Itt a nagy tejtitok: ettől szenved tízből hat magyar felnőtt

Itt a nagy tejtitok: ettől szenved tízből hat magyar felnőtt

2017. június 8. 05:30

A hazai tejfogyasztás mértéke harmada a Finnországban megfigyelt értékhez képest. Van olyan tápanyag, ami miatt kifejezetten fontos, hogy megfelelő mennyiségű tejet igyunk, de kiskorban figyelni kell arra, hogy ne vigyük túlzásba. A Tej Világnapja alkalmából azt vizsgáltuk meg, hogy miért érdemes tejet fogyasztani, milyen alternatívái vannak a tejfogyasztásnak és ezek mennyibe kerülnek.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) június elsejét tekinti a Tej Világnapjának, de vannak sokan, akik május 30-át ünneplik, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács pedig tegnap tartott sajtótájékoztatót a kérdésben.

A rendezvényen, az MTI tudósítása szerint elhangzott, hogy a tejtermék-fogyasztás növelését szeretnék elérni a Tejszív kampánnyal, példaként hozva Finnországot, ahol évente 450-460 liter tej fogy, míg ez a mutató Magyarországon 150-160 liter között mozog.

De mi a helyzet a tejárakkal a magyar áruházakban illetve mi a véleménye a tejfogyasztásról a szakorvosnak?

Fontos, hogy gyerekek esetén nagyon oda kell figyelni, hogy hány évesen, mennyi tejre van szükség.

Ahogy növünk fel, változik az ajánlott tejbevitel mennyisége. Hat hónapos korig csak anyatej adható, ha utána már nincs anyatej, akkor speciális babatápszerek kellenek. Ezek tejalapú készítmények, de adaptálva vannak az életkori igényekhez. Magasabb a tejcukor és alacsonyabb a tejfehérje tartalmuk, a tehéntejben ugyanis alapjáraton háromszor több fehérje van, mint az anyatejben. A gyermek életének második félévében 3-4 deciliter az ajánlott napi beviteli mennyiség, és ez megmarad egy és három éves kor között is

- nyilatkozta lapunknak Arató András, a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kar I. számú Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológia és Hepatológiai Osztályának részlegvezető professzora.

Felnőttek esetén már egészen sok tejet lehet fogyasztani, ha a sajtokat és az egyéb terjtermékeket is beleszámoljuk, akkor a napi mennyiség az egy litert is elérheti.

A New Scientist tudományos magazinban két éve jelent meg egy írás, ami azt vizsgálta, hogy érdemes-e teljesen feladni a tejfogyasztást. Leginkább a széles körben elterjedt laktózérzékenységet hozták fel példaként, mivel ez érinti a világ felnőtt lakosságának kétharmadát (65 százalkát), illetve olyan kutatásokat is bemutattak, melyek kétségbe vonták a tej egészségmegőrző hatásait.

A kalciumbevitel miatt kiemelkedően fontos a tej fogyasztása. Biológiailag valóban nem indokolt, hogy egy másik emlősfaj tejét fogyasztani tudjuk, így valóban sokan laktózérzékenyek. Mivel azonban ez nem egy immunreakció, ezért ki lehet kísérletezni, hogy miből, ki, mennyit tud fogyasztani, addig a toleranciahatárig pedig nyugodtan lehet fogyasztani tejtermékeket

- mondta el a Pénzcentrumnak az egyetemi tanár.

Tehát fontos, hogy a laktóz- vagy más néven tejcukor-érzékenység nem egyezik a tejfehérje-allergiával, amely sokkal ritkább, megléte esetén semmilyen tejterméket nem lehet fogyasztani, és ez nem korlátozódik a tehéntejre.

Akinek tejfehérje-allergiája van, az kecsketejet sem fogyaszthat, mivel könnyen kialakul rá keresztreakció

- tette hozzá a gasztroenterológus szakorvos.

A laktózérzékenység tünete a tejfogyasztás után megjelenő hasfájás vagy hasmenés. Ha ezeket a tüneteket észleli valaki magán, akkor ajánlott orvoshoz fordulni, ahol megbeszélhetik, hogy szükséges-e bármilyen (leginkább tablettás) kezelés.

Ma már széles körben elérhetőek laktózmentes tejtermékek, tehát annak sem kell lemondania a tejfogyasztásról, akinél diagnosztizálják az érzékenységet. A tejnek több helyettesítő terméke is kapható a hazai áruházakban, azonban fontos, hogy gyerekeknek nem ajánlott mandula-, szója- vagy rizstejjel kiváltani a tejfogyasztást, mivel ezek a tejhez képest nem teljes tápértékű élelmiszerek.

A tejszerelmes laktózérzékenyeknek minden esetre jó hír, hogy joghurtot már legtöbb esetben gond nélkül fogyaszthatnak, hisz annak már jellemzően alacsonyabb a tejcukortartalma.

A szakorvos arra is felhívta a figyelmünket, hogy a tejfogyasztás abból a szempontból is előnyös, hogy pozitív hatással van az emésztőszervi rákfajták kialakulásának kockázatára is.

Négy nagy hazai aruházláncot kérdeztünk meg, hogy mennyibe kerül náluk a tej illetve az azokat potenciálisan helyettesítő termékek: a szójaital, a mandulatej és a rizstej. Az árak előtt viszont fontos megjegyezni, hogy amennyiben valaki laktózérzékeny és dolgozik, úgy számíthat adókedvezményre, melynek részleteit ebben a cikkben találod:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Magukra maradnak a beteg nyugdíjasok: 76 ezer forinttól esnek el évente

Az Aldiban június másodikán a legolcsóbb hűtött zsírszegény tej ára 149 forint volt, a mandulatej viszont 799 forintért volt kapható literenként. Így, ha 3 deciliter tejet iszunk naponta, és a zsírszegény tej helyett mostantól mandulatejet választunk, akkor az már jelentős, 5 850 forintos extra terhet jelent a havi büdzsénkben (ez éves szinten 70 200 forint, ami már közelít az laktózérzékenység miatt kapható adókedvezmény mértékéhez).

Akinek nemcsak a pénztárcája fontos, hanem a magyar gazdaság is, azoknak további jó hír, hogy az Aldi

2016 májusa óta a Tej Terméktanács tagja, a friss tej esetében 100 százalékban magyar beszállítókkal dolgozik együtt, de számos, a fogyasztók által közkedvelt tejtermék is honi beszállítóktól érkezik. Mindez igaz a jelenleg mintegy két tucat laktózmentes tejtermékre is, hiszen ezeknek közel a harmada magyar forrásból származik

- közölte az áruházlánc a Pénzcentrummal.

A Lidlben júnus elsején szintén 149 forintba került a legolcsóbb zsírszegény tej literenként, mandula- és szójatejet viszont nem tartottak. Aki tejhelyettesítő terméket keres, annak 549 forintért kínáltak rizstejet. Ebben az esetben, ha valaki Lidlben vásárol és tej helyett rizstejet kezd fogyasztani, napi három decis fogyasztás mellett, havi szinten 3 600 forinttal kell mélyebben a zsebébe nyúlnia.

A Spartól május 30-án azt közölték lapunkkal, hogy 

  • a másfél százalékos zsírtartalmú tejek ára 149 és 409 forint közé, 
  • a 2,8 százalékos tejeké 159 és 419 forint közé, 
  • a 3,5 százalékos, vagy annál zsírosabb tejek ára pedig 279 és 329 forint

közé esik.

A Sparban árulnaklaktózmentes tejet (359-369 forint), mandulaitalt (799 forint) és rizsitalt is (699-799 forint). Ha valaki laktózmentes tejre váltana a legolcsóbb másfél százalékos tejről, akkor napi három deciliteres fogyasztás mellett, havonta csupán 1 890 forinttal kell többet fizetnie.

A Tesconál, versnytársaikhoz képest, csekély mértékben drágábban mérik a zsírszegény tejet. A legolcsóbb tej június 6-án 159 forintba került literenként, laktózmentes tejet viszont már tartottak 289 forintért is. Egy liter mandulaitalért 769 forintot, míg ugyanennyi rizstejért legalább 599 forintot kellett fizetni.

Végezetül pedig érdemes megjegyezni, hogy a tejipar elég sok borzalmas reklámot izzadt ki magából az elmúlt évtizedekben, azonban álljon itt egy, még a szektorhoz képest is rettenetes magyar reklám, amely szerint a tejet “nem lehet megunni".

Címlapkép forrása: MTI Fotószerkesztőség

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?