17 °C Budapest

76 ezret bukhatsz évente: sok beteg nem ismeri ezt a kedvezményt

Pénzcentrum
2017. március 26. 07:03

Sokan nem tudják, pedig jó néhány betegség - többek között a gluténérzékenység - után is jár adókedvezmény. Ennek összege 2017-ben havonta 6 375 forint, de vajon mire elég ennyi pénz? Bár egyre több a gluténmentes élelmiszer a boltok polcain, de ezek a hagyományos összetételű termékeknél akár tízszer drágábbak lehetnek. Mutatjuk a részleteket.


Becslések szerint hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érintheti a coeilakia, vagyis a gluténérzékenység. Ez egy olyan autoimmun betegség, amely genetikai alapon, környezeti provokációra alakulhat ki - akár felnőttkorban is.

Ez a betegség nem gyógyítható, csak életen át tartó diétával kerülhetők el a tünetek.

A gluténérzékenység kiváltója a gabonasikér, azaz a glutén, ami az élelmiszeripar egyik legkedveltebb adalékanyaga. Pont emiatt számos élelmiszerről le kell mondania annak, akinél diagnosztizálják a betegséget. Napjainkban egyre több gyártó ismeri fel az igényt a gluténmentes termékekre, emiatt az élelmiszerüzletek polcain és szélesedik ezeknek a termékeknek a palettája.

A kínálat bővülésében nemcsak a megnövekedett kereslet játszik szerepet, hanem a technológiai fejlődés is, illetve az elérhető alapanyagok növekvő választékának köszönhetően is egyre több féle termékből válogathatnak a diétázni kényszerülők

- mondta el korábban a Pénzcentrum megkeresésére Pálfi Erzsébet dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

KATTINTS! Lappangó betegség: jól nézd meg, mit veszel a boltban

Mindig résen kell lenni

A betegeknek nemcsak az a fontos, hogy a termék ne tartalmazza az allergént, hanem hogy a gyártás, tárolás, szállítás során ne is szennyeződjön vele.

Ez az egyik fő oka annak, hogy sok gluténmentes termék a hagyományos élelmiszerekkel szemben méregdrágának számít. Ez pedig a jövőben is így marad, hiszen az árkülönbséget okozó tényezők nem változnak:

  • speciális tudást igényel ezeknek a termékeknek a fejlesztése és előállítása;
  • speciális alapanyagokból készülnek, amelyeknek jelentős része külföldről (például az észak-amerikai rizsparéj vagy quinoa) származik;
  • speciális előállítási, tárolási és szállítási körülményekre van szükség, hogy ne szennyeződjenek a mellőzni kívánt alapanyagokkal;
  • speciális szabályoknak kell megfelelniük (például jogszabály által előírt mennyiségű laktóz vagy gluténtartalom).

Mennyi az annyi?

Természetesen számos olyan élelmiszer van, amely alapvetően nem tartalmaz glutént. De például a gluténmentes tésztákért, kenyerekért borsos árat fizethetünk. Képzeletbeli bevásárlásunk során elmentünk az egyik nagy élelmiszerüzletbe és egy kosarat telepakoltunk gluténmentes termékkel, míg egy másik kosárba csak hagyományos élelmiszereket tettünk. Mutatjuk a megdöbbentő eredményeket.

A különbségek hatalmasak; míg egy sima friss fehérkenyér kilója például 249 forintba kerül, addig akad olyan gluténmentes kenyér, amiért 3 811 forintot kell fizetnünk. Ha pedig vacsorára bedobnánk egy mirelit pizzát, sörrel, akkor ezt alapjáraton 1 000 forintból megúszhatjuk, míg ha gluténérzékenyek vagyunk, már 2 500 forintba kerül ez a menü.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Abonettből azonban a gluténmentes és a sima is ugyanannyiba kerül. Ráadásul keresésünk során olyan szójaszószt is találtunk, amiből a mentes változat 100 forinttal kevesebbe került.

Mire elég havi 6 375 forint?

Sokan nem tudják, hogy bizonyos betegségek miatt adókedvezmény illeti meg őket. Fontos azonban tudni, hogy nem egy segélyről vagy támogatásról van szó, hanem az adó mértéke csökkenthető ezzel a kedvezménnyel, így csak az veheti igénybe, akinek van adóköteles jövedelme.

A coeliakia esetén is jár a mindenkori minimálbér öt százalékának megfelelő adójóváírás.

Ez 2017-ben összesen mintegy nettó 76 500 forintot jelent, vagyis havonta 6 375 forinttal nőhet a fizetésünk. Az első összeg ennek a pénznek azonban akár a sokszorosa is lehet. Ha valaki évek óta szenved olyan betegségben, ami feljogosítja az adókedvezményre, akkor a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti, a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével.

Ha valaki igényelni szeretné ezt az adókedvezményt, akkor először is szüksége lesz egy igazolásra, amelyen egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa igazolja, hogy valóban szenved az adókedvezményre jogosító betegségben.

A korábbi bolti árakat megnézve azonban könnyen látható, hogy nem sok gluténmentes termék jön ki havi 6 375 forintból. A KSH statisztikáiból kiolvasható, hogy a tavalyi évben egyetlen hónap alatt átlagosan 4,4 kilogramm kenyérféleséget és pékárut fogyasztottunk. Ha pedig sikerül például 2 000 forintért beszereznünk a gluténmentes kenyeret, erre akkor is 8 800 forintot kellene elköltenünk egyetlen hónapban. Persze nem véletlen, hogy számos beteg otthon süti magának a kenyeret. Ez azonban időigényes, ráadásul a megfelelő állagú kenyér sütése nem egyszerű feladat.

Egészségpénztári megtakarításból is

Nem csak az adókedvezmény, vagy a kedvezményes gyógyszerek miatt éri meg egészségpénztári tagnak lenni. Hanem azért, mert az egészségpénztári megtakarításból akár gluténmentes termékeket is vásárolhatunk, de csak azokat, amiket az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nyilvántartásba vett.

Így a vásárlás menete a jogszabály szerint:

  • Bármelyik szerződött szolgáltatónál vásárolhatunk, illetve ott is, ahol nincs partnerkapcsolat
  • Ha olyan helyen vásárolunk gluténmentes terméket, aminél nincs partnerkapcsolat, számlát kell kérnünk a vásárlásról.
  • A számlának az egészségpénztár nevére kell szólnia, és legtöbb esetben szerepelnie kell rajta a pénztártag nevének és azonosító számának is.
  • Ezután a számlát el kell juttatni személyesen vagy postán az egészségpénztárhoz. Az elköltött pénzt csak ezután utalják át a bankszámlánkra.
  • Ha tehetjük azonban érdemes a saját egészségpénztárunkkal szerződésben álló szolgáltatónál vásárolni, hiszen így megspóroljuk a várakozást, a plusz ügyintézést.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem