12 °C Budapest
Csupán néhány perc jut egy betegre a háziorvosnál

Csupán néhány perc jut egy betegre a háziorvosnál

2017. január 17. 09:01

Egyre több beteget kell ellátnia a háziorvosoknak, a rendelőkben egyre hosszabbak a sorok, miközben átlagosan alig néhány perc jut egy betegre - írja a Magyar Nemzet.


A KSH friss statisztikái szerint 2015-ben az egy orvosra jutó éves betegforgalom már 11 474 fő volt, 2010-ben még 10 994, 2000-ben pedig 9208. Ez pedig az jelenti, hogy 2015-ben 254 munkanap alatt, naponta 45 pácienst kellett ellátniuk a háziorvosnak, miközben 3-4 órát rendelnek. Így átlagosan 5,3 perc jut egy emberre.

Mára a háziorvosoknak jóval több embert kell ellátniuk, mint 5-10 évvel korábban. De fontos megemlíteni az utánpótlás hiányát és a kiöregedést is. A KSH adatai szerint 15 év alatt 300-zal csökkent a szakmában dolgozók száma.

Tavaly októberig az ország négy orvosi egyetemén mindössze 514 orvos kezdte meg tanulmányait a háziorvostan-képzésben, és októberig 501-en végeztek. Azért riasztóan alacsony ez a szám, mert hamarosan 2200 praxis sorsa válhat kérdésessé, hiszen jelenleg az orvosok kétharmada már nyugdíjaskorú, vagy öt éven belül az lesz - tudta meg a lap Selmeczi Kamilltól, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökétől.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?