7 °C Budapest

Ellepik a rendelőket a nyugdíjasok, hosszú sorokra készülj az orvosnál

2016. október 28. 11:01

Több háziorvosnál már kérhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás - értesült a Pénzcentrum. A veszélyeztetett csoportba tartozók idén is ingyen kapják védőoltást. A többieknek 2-4 ezer forintba fog kerülni a vakcina, de jó tudni, a beadatásért az oltó-, illetve háziorvos sem kérhet pénzt.

Október elején elkezdődött az influenza szezonra való felkészülés. Az orvosok eddigi jelentései alapján hazánkban egyelőre nincsen influenza aktivitás. A 42. héten összesen 13 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Légúti vírus osztályára, de végül egyikben sem mutatták ki influenzavírus jelenlétét.

Bár március végéig bármikor kialakulhat az influenzajárvány, az eddigi tapasztalatok alapján Magyarországon jellemzően januárban kezdődik. Annak érdekében azonban, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozók védőoltásban részesülhessenek, már októberben-novembereben meg kell kezdeni az influenza elleni oltások végzését.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) október 17. és október 26. között juttatja el a térítésmentes influenza elleni oltóanyagot a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak illetve a járási/kerületi hivataloknak. Ezek a hivatalok gondoskodnak arról, hogy az oltóanyag eljusson az egészségügyi szolgáltatókhoz.

A Budapesten a praxisok körülbelül 70 százalékához már megérkezett az oltóanyag

- tudta meg a Pénztcentrum az OEK-től.

A háziorvosok általában a rendelőjük előtt kifüggesztett tájékoztatóban közlik , mikor kezdik az influenza elleni oltásokat. Van, ahol az oltások elkülönített rendelési időben történnek. Biztosan november elejétől kérhetik az érintettek a háziorvostól az ingyenes influenza elleni védőoltást.

Olvasható az egyik rendelőben.

Kiknek jár ingyenesen?

A fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozók kapják térítésmentesen az influenza elleni védőoltást.

A rizikócsoportba tartoznak a hat hónaposnál idősebb krónikus betegek, a várandósok, azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezon idejére tervezik, valamint a 60 éven felüliek

- válaszolta megkeresésünkre az ÁNTSZ.

Fontos, hogy azok, akik közösségben, lakóotthonokban, krónikus ellátást nyújtó egészségügyi intézményekben élnek, a lehető leghamarabb influenza elleni védőoltásban részesüljenek. Az egészségügyi dolgozók védőoltása is folyamatban van annak érdekében, hogy ne veszélyeztessék betegeiket az influenzavírus átadásával egy fertőződést követően - egészítette ki válaszát az ÁNTSZ.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azok pedig, akik nem tartoznak egyik veszélyeztetett csoportba sem, recept ellenében bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatják a védőoltást, ami várhatóan november elején érkezhet meg a patikákba. Amennyiben az árak nem változnak, akkor idén is körülbelül 2-4 ezer forint körül kell fizetnünk a védőoltásért.

Fontos tudni, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás BEADATÁSÉRT az oltó-, illetve háziorvos egyik esetben sem kérhet pénzt.

Hogyan védekezhetünk?

Az influenza megelőzésének a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. A legmegfelelőbb időpont erre, ha még ősszel kérjük az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy a legkésőbb decemberig adassuk be a vakcinát, ha hatékonyan szeretnék védekezni a fertőzés ellen, mert a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges.

De a fertőzés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, ezek a következők:

  • Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a szánk, orrunk elé
  • Használat után a zsebkendőt dobjuk ki
  • Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal
  • Influenzajárvány idején kerüljük a szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi)
  • Szellőztessünk gyakran
  • Rendszeresen tisztítsuk a gyakran használt, megérintett tárgyainkat
  • Amennyiben az influenza tüneteit észleljük, maradjunk otthon

Milyen tünetei vannak az influenzának?

Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Az idősebbeknél vagy az immunhiányos betegeknél esetenként az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett pedig néha gyomor- bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Ilyen lehet a hasmenés, hányinger vagy a hányás.

Amennyiben ezeket a tüneteket észleljük magunkon, akkor a legfontosabb, hogy maradjunk otthon és igyunk nagyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsuk a lázat és fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására. Abban az esetben, ha kónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, vagy szövődmények lépnek fel, akkor vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugyanis az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem