36 °C Budapest
Kamuzáson értük a multikat: erre hivatkozva nem fizetnek neked sem

Kamuzáson értük a multikat: erre hivatkozva nem fizetnek neked sem

2016. augusztus 28. 07:00

Százezrektől eshetsz el, mégsem érdekel senkit. Továbbra sincs megnyugtató válasz arra a kérdésre, hogy az életbiztosítások mellé köthető egészségbiztosítási fedezetek miért diszkriminálják a pszichiátrián kezelt betegeket. A kérdésben megszólal a Magyar Nemzeti Bank is.

Néhány héttel ezelőtti cikkünkben foglalkoztunk azokkal a kérdésekkel, hogy

  • minek köszönhető az a piaci gyakorlat hazánkban, hogy pszichiátriai megbetegedések esetén nem nyújtanak kórházi napi díj térítést a nagy biztosítók, illetve
  • miért vannak ezen betegségek szinte teljes mértékben kizárva azon megbetegedések köréből, amelyekre kiegészítő egészségbiztosítást lehet kötni kockázati életbiztosítások mellé.

KATTINTS: Álszent biztosítók: nem bélyegeznek meg senkit, de...

MNB: Kérdezzük a biztosítókat!

Az itthon elérhető egészségbiztosítási konstrukciók egy része a pszichiátriai betegségek mellett egyébként több más egészségügyi problémát is kizár szerződési feltételeiben (...) nem vonható le bármilyen más negatív értékítélet a kizárt betegségekkel kapcsolatosan, így stigmatizációs jelleg nem merül fel.

- ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője, Binder István írta a Pénzcentrum azon kérdésére, hogy mi a felügyelet álláspontja, a pszichiátriai betegségek ilyen jellegű kizárásáról.

A szóvivő szerint a kizárások pontos okairól a biztosítókat kell kérdezni, de hozzátette, hogy a következő okok állhatnak az ilyen típusú kizárások hátterében:

  • a kockázatok pontos azonosíthatósága,
  • a díjak kalkulálhatósága,
  • a díj megfizethetősége illetve
  • a biztosítási esemény bizonyíthatósága.

Magyarországon az MNB felügyeli a biztosítók működését, és álláspontjuk valamelyest összecseng azon biztosítók válaszaival, akik reagáltak kérdéseinkre. Az Allianz Biztosító és a Generali Biztosítót is vizsgáltuk cikkünkhöz jelentős piaci súlyuk alapján, de kérdéseinkre nem küldtek választ.

Mit mond az orvos?

Az NN biztosító azt írta a Pénzcentrum kérdésére, hogy kórházi napi díj biztosításuk azért nem térít pszichiátriai osztályon való kezelés esetén, mert az ilyen osztályokon való tartózkodás jellemzően hosszabb, mint a más betegségekből adódó kórházi tartózkodás, ez pedig jelentősen megemelné a szolgáltatás díját.

Az az állítás, hogy a pszichiátriai osztályokon fekvő betegek hosszabb ellátást kapnának, mint a más osztályokon kezeltek, nem igaz, a biztosítók kialakult gyakorlata pedig súlyosan diszkriminatív, legalábbis Harangozó Judit szerint.

Harangozó Judit pszichiáter, az Ébredések Alapítvány vezetője. Az alapítvány közösségi pszichiátriai rendszert üzemeltet, és ezen keresztül nyújt olyan gyógymódokat pszichiátriai betegek részére, melyek kerülik az ezekkel általában kéz a kézben járó elszigetelődést.

Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF) elnöke tovább megy. A Pénzcentrum kérdésére azt írta, hogy

Nem gondolnám. A szervi probléma sokrétű meghatározás, de az osztályok alapvetően akut kezelést kell(ene) végezzenek, aminél a pszichotikus (akut) állapot a döntő.

Az Aegon Biztosító azt írta a Pénzcentrum kérdésére, hogy a választóvonal nem a pszichiátriai betegségek és a többi betegség között van a biztosított és a nem biztosított betegségek tekintetében, hanem ez a vonal az

aktív, illetve krónikus, rehabilitációs vagy ápolási fekvőbeteg-szakellátást végző intézmények és kórházi osztályokon kezelt betegségek között húzódik [meg].

E válasz is összhangban van a felügyelet vélelmeivel, de a szakértőket is megkérdeztük arról: igaz-e általánosságban az a feltevés, hogy a pszichiátriai osztályokon jellemzően krónikus betegekkel összefüggő, rehabilitációs vagy ápolási feladatokat látnak el, és nem aktív, gyógyító tevékenységet végeznek?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ebben a formában ez az állítás sem állja meg a helyét Harangozó Judit szerint. Vannak rehabilitációs vagy krónikus betegeket ellátó osztályok, melyeknek valóban ez a feladatuk, de a pszichiátriai osztályokon működtetett ágyak többsége akut (tehát azonnali beavatkozást igénylő) helyzetekre van fenntartva a pszichiáter szerint.

Érdekvédők: Ez itthon senkit nem érdekel

Nem igaz. Valamely mértékben utoljára a Lipótra volt részben igaz. Az probléma, hogy az akut pszichiátriai ellátás hossza meghaladja a szükséges mértéket, de alapvetően rövid időről van szó általában (...)  Az addiktológia (függőségek kezelése - a szerk.) természetesen hosszabb időt igényel. Krónikus feladatokra az [pszichiátriai] osztályok alkalmatlanok

- mondja Radó Iván.

A PÉF szerint egyébként ez a típusú problémafelvetés nem nagyon foglalkoztat senkit Magyarországon. Ez ugyanakkor nem biztos, hogy rendjén van így. Egy nemzetközi tanulmány szerint a skizofréniában szenvedő betegek jelentős része érezte már úgy, hogy hátrányos megkülönböztetés éri betegsége miatt.

  • 47 százalékuk érezte úgy, hogy baráti kapcsolatok megteremetése vagy fenntartása közben,
  • 29 százalékuk álláskereséskor,
  • és 27 százalékuik intim kapcsolat teremtése során

érezte úgy: betegségéből adódóan diszkriminálják.

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője a Pénzcentrum kérdésére kitért arra is, hogy szemben a különböző kötelezően megkötendő biztosítástípusokkal, a szóban forgó biztosítások esetén nem határozza meg törvény, hogy milyen kockázatot kell vállalniuk a biztosítóknak, és milyen kizárásokat alkalmazhatnak.

Ez az egyetlen út?

Érdekes még elgondolkodni azon, hogy a biztosítóknak joguk van meghatározni maximum szolgáltatási időszakokat, akár egy betegséghez kötődően is, így a pszichiátriai betegségek teljes kizárásának mellőzésével is védhetnék a kockázatközösséget az elhúzódó, krónikus jellegű esetektől.

Az MNB válaszából kiderült, hogy felügyeleti nyomás nem helyezkedik a biztosítókra kérdésben. Ebből, illetve a civil szervezetek témában kifejtett erőfeszítéseinek hiányából pedig arra következtethetünk, hogy a kialakult helyzet nem fog egyhamar megváltozni. Az életbiztosításokhoz köthető egészségbiztosítási fedezetek a továbbiakban sem fognak kiterjedni pszichiátriai osztályokon végzett ellátásokra.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?