24 °C Budapest
Nem fenntartható a házi orvosi rendszer: ez a baj a praxisokkal

Nem fenntartható a házi orvosi rendszer: ez a baj a praxisokkal

2016. augusztus 1. 10:35

Jelenleg több száz házi orvosi praxis betöltetlen Magyarországon, a problémát forrásátcsoportosítással lehetne kezelni - írja a Magyar Nemzet.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint a több mint 4 milliárd forintos kormányzati forrásátcsoportosítás révén több központi ügyeletet lehet majd létrehozni, ami csökkentheti a háziorvosok terhelését, és így a praxis tulajdonosa eldöntheti, akar-e dolgozni szabad- és ünnepnapokon.

 

Komoly probléma, hogy a szervezett ügyeleti rendszerek (melyek során nemcsak az adott praxis orvosai osztják be az ügyeletet, hanem máshonnan is érkeznek orvosok) önkormányzati hozzájárulás nélkül, pusztán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár forrásaiból nem fenntarthatók

 - mondta Selmeczi Kamill.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is úgy vélekedett, hogy a jobb finanszírozás javíthat a háziorvosi ellátás helyzetén. Ezzel együtt viszont felhívta a figyelmet a szakemberhiányra, és az orvosok megfelelő fizetésének fontosságára. Azt mondta: a "jobb helyeken is" maximum 2-3 ezer forintos órabérért dolgoznak az orvosok. Kiemelte továbbá, hogy a házi-gyermekorvosok esetében még nehezebb megoldani az ügyeletet, hiszen jóval kevesebben vannak, mint a felnőtt ellátásra szakosodott kollégák.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?