1 °C Budapest
Tényleg ekkora a baj az egészségügyben? Már Norbi is megszólalt

Tényleg ekkora a baj az egészségügyben? Már Norbi is megszólalt

Pénzcentrum
2016. június 20. 12:26

Érdekes, mindenkit foglalkoztató dologhoz szólt hozzá Schobert Norbi, az egészségügy átalakításáról beszélt a fitneszguru. A híresség a magánbiztosításokról beszél, amelyek egyébként már Magyarországon is elérhetők, persze nem mindenki tud velük élni. Az intézményrendszer is átalakításra szorulna, ezzel kapcsolatban a hazai szakértőknek konkrét elképzeléseik vannak. Megnéztük, hogyan áll most az átalakítás.

Schobert Norbi nemrég a Facebookon fejtette ki a véleményét a hazai egészségügyről. A fitneszguru szerint magán ellátást kellene bevezetni.

Magánbiztosítási rendszer kell és pont

- fejtette ki véleményét Norbi. Elmondása szerint ő is volt kórházban, így vannak tapasztalatai a rendszerről.

Mire gondolhatott Norbi?

Az egészségügyi rendszer reformra szorul, ebben szinte mindenki megegyezik, ennek formájáról azonban megoszlanak a vélemények:

  • Változhat az intézményrendszer,
  • Változhat a biztosítási rendszer és
  • Mindkét rendszer együttes átalakítására is lehetőség van.

Jelenleg elsősorban az intézményrendszer átalakítása van folyamatban, de ez is két irányú lehet.

Hogyan változhat az intézményrendszer?

Az állami intézmények átalakításáról már hallhattunk híreket, ezzel kapcsolatban többször is megszólalt Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyi államtitkár, egyelőre az egészségügyi dolgozók béréről vannak egyeztetések. Az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában egyébként az egyészségügyi szakértők szerint nagyjából 15-20 kiemelt kórházra lenne szükség, ahol minden betegség kezelése megoldott lenne. Emellett további intézmények is megmaradnának, ezekben az ambuláns műtéteket, a járóbeteg-ellátást és az egyszerűbb eseteket kezelnék.

Néhány éve még szinte kizárólag állami intézmények látták el a feladatokat, azóta viszont egyre több magánkórház jelent meg, amely elsősorban a tehetős magyarok ellátását biztosíthatja. Emiatt viszont elképzelhető, hogy két, párhuzamos rendszer jön létre:

  • Az állami intézményrendszer, amely a kevésbé tehetős betegeket és a sürgős eseteket szolgálja ki, és
  • A magán kórházi rendszer, amelyben a tehetős betegek nem sürgősségi ellátása zajlik.

Ez utóbbi egyelőre csak a leggazdagabbak számára elérhető, mivel egy-egy műtét többszázezer forintba kerül, de bizonyos esetekben akár 1 milliót is a körházban hagyhatunk. Az egészségbiztosítással viszont egy állandó havi költségért cserébe is igénybe vehetjük ezt az ellátást.

Így alakulhat át a biztosítási rendszer

Jelenleg egy központi, állami biztosító látja el a magyarok közel egészét, a bérből ugyanis automatikusan vonják az erre szolgáló adót (egészségügyi hozzájárulás). Ez elvileg teljeskörű ellátásra jogosít fel, azonban a rendszerben annyira kevés a beáramló állami pénz, hogy gyakorlatilag mégsem beszélhetünk megfelelő ellátásról (ebben az intézményrendszer alacsony hatékonyságának is része van). Érdemes egyébként azt is megjegyezni, hogy az egészségbiztosítása jelenleg a magyarok 1 százalékának van.

A jövőben folyamatosan bővülhet a magán úton biztosítottak köre, mivel egyre többen veszik észre, hogy az állami rendszer nem nyújt kielégítő szolgáltatást számukra, és egyre nagyobb az igény a kiegészítő szolgáltatásokra, amelyeket a magánkórházak tudnak nyújtani (egy ágyas szoba, egyedi étkezési menü, kábeltévé stb.). Nem mindenkinek van ehhez megfelelő tartaléka, a biztosításokkal viszont ezt is fedezhetjük.

Mivel jelenleg kevés a biztosított, ezért a kockázatközösség jelenleg aránylag kicsi, azonban minél többen kötnek egészségbiztosítást, a díjak annál lejjebb mehetnek a kockázatközösség méretének bővülése miatt.

Ennek köszönhetően viszont az egészségbiztosítások hosszútávon (de akár már pár éven belül is) az átlagemberek számára is elérhetők lesznek.

 

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?