7 °C Budapest

Itt épülhetne az új pesti szuperkórház

MTI
2016. június 7. 08:31

Az Etele téren alakítana ki egy állandó ügyeleti ellátást biztosító, 800-1000 ágyas szuperkórházat az egészségügyi államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán erről az M1 aktuális csatornán, valamint a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt kedd reggel.

Ónodi-Szűcs Zoltán az M1-en kifejtette: vidéken legalább öt "szuperkórház" van, ahol az év minden órájában és minden szakterület vonatkozásában van ügyeleti ellátás, míg Budapesten jelenleg egy ilyen sincs. Ezért a fővárosi egészségügyi ellátás átalakításának a legfontosabb célja, hogy a kapacitásokat úgy szervezzék újra, hogy azok a lehető legjobban szolgálják a lakossági igényeket.

Mint mondta, ennek része, hogy bizonyos ellátási egységeket "átvisznek" az úgynevezett szuperkórházakba, de - mint hangsúlyozta - az "a-ból b-be költözés" a rosszabból a jobba való költözést jelenti majd.

A szakpolitikus szerint a fővárosban három vagy négy "szuperkórházra" lenne szükség: egyre Észak-Pesten, egyre Dél-Pesten, Budán pedig egyelőre az Etele tér környéke látszik megfelelőnek. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az Etele tér azért lenne "viszonylag jó területe a fejlesztésnek", mert jól megközelíthető, van a közelében P+R parkoló, buszpályaudvar, metróállomás és vasútállomás, és vannak üres telkek is. Mint mondta, ide szeretnének építeni egy 800-1000 ágyas centrumot, ami a nap minden órájában nyújtana ügyeleti ellátást. Hozzátette: ebbe a teljesen új komplexumba költöznének egyes ellátási egységek is a teljesebb ügyeleti ellátás érdekében.

Az államtitkár jelezte: a legjobb ellátás érdekében szükség lenne egy negyedik "szuperkórházra" is a fővárosban, mivel még nem készült el az M0 körgyűrű észak-nyugati szakasza, a közép-budai hegyekből nehézkes a megközelítése az Etele téri centrumnak. Hozzátette: az épülő M0-s körgyűrű északnyugati nyomvonalának a közelében lenne ideális ennek a helyszíne.

Ónodi-Szűcs Zoltán a költségekkel kapcsolatban megjegyezte: a kormány még nem döntött a forrásokról, az azonban biztos, hogy 200-350 milliárd forint közötti összeget kell a következő négy évben - nagyobb részben hazai, kisebb részben uniós - forrásból elkölteni, hogy a vidéki ellátás színvonalát el lehessen érni a fővárosban is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A politikus kedd reggel a 180 perc című műsorban is beszélt a budapesti ellátás fejlesztéséről. Itt elmondta, szeretnék a krónikus ágyak egy részét - amelyek a szociális ellátást szolgálják - átadni a szociális ellátórendszernek, de ott, ahol az egészségügy dominál - például a rehabilitációnál és a krónikus pszichiátriánál - mindenképpen szeretnénk, ha az egészségügy továbbra is domináns szerepet játszana.

Ezért azon gondolkodnak, hogy részben uniós, részben hazai forrásokat felhasználva újranyissák az OPNI-t.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: nem hiszi, hogy szuperkórházak nélkül érdemben lehet javítani az ügyeleti ellátás színvonalát Budapesten.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm