36 °C Budapest
Ezt kell enned, ha szeretnéd elkerülni a legdurvább betegségeket

Ezt kell enned, ha szeretnéd elkerülni a legdurvább betegségeket

2016. június 2. 14:10

A legújabb kutatások szerint azok, akik sok rostot esznek hosszú és egészséges életre számíthatnak. Ugyanis a rostban gazdag étrend segíthet megelőzni több súlyos betegségnek a kialakulását. Vajon hazánkban elég rostot eszünk?

A megfelelő mennyiségű rost, vagyis a kenyér, a gabonafélék és a gyümölcsök fogyasztása számos betegség megelőzésében segíthet - írja a Daily Mail a legújabb kutatási eredményekre hivatkozva.

A kutatásban különböző szénhidrátok fogyasztását és az egészség kapcsolatát vizsgálták. A tanulmány elkészítéshez 1600 embert figyeltek meg. A kutatók többféle szénhidrátot is vizsgáltak, ezek alapján pedig arra az eredményre jutottak, hogy azok, akik több rostot ettek, azoknak 80 százalékkal nagyobb az esélyük egy hosszú és egészséges életre.

A magyarázat pedig egyszerű, ugyanis azoknak az embereknek, akiknek rostban gazdag az étrendjük, azoknál sokkal kisebb valószínűséggel alakulnak ki az olyan betegségek, mint a: magas vérnyomás, cukorbetegség, a depresszió, a szívbetegség, a rák, vagy épp a stroke.

Vajon elég rostot eszünk?

Hazánkban az óvodások és az alsó tagozatosok élelmi rost fogyasztásának vizsgálatából kiderült, hogy a gyerekek étrendje nem tartalmaz elég rostot - világít rá a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének és Nestlének korábbi közös kutatása.

A felmérésben 800 szülőt és gondviselőt kérdeztek meg a gyerekek étkezési és mozgási szokásairól. Az eredmények pedig azt mutatták meg, hogy a 4-6 éves óvodások és a 7-10 éves alsó tagozatosok is mindössze a szakemberek által ajánlott napi szükséglet 15 százalékát fogyasztják el reggelire élelmi rostból. Ez pedig a teljes napi étkezést figyelembe véve kevésnek számít az egészséges étrend tekintetében.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?