Ezt kell enned, ha szeretnéd elkerülni a legdurvább betegségeket

2016. június 2. 14:10

A legújabb kutatások szerint azok, akik sok rostot esznek hosszú és egészséges életre számíthatnak. Ugyanis a rostban gazdag étrend segíthet megelőzni több súlyos betegségnek a kialakulását. Vajon hazánkban elég rostot eszünk?

A megfelelő mennyiségű rost, vagyis a kenyér, a gabonafélék és a gyümölcsök fogyasztása számos betegség megelőzésében segíthet - írja a Daily Mail a legújabb kutatási eredményekre hivatkozva.

A kutatásban különböző szénhidrátok fogyasztását és az egészség kapcsolatát vizsgálták. A tanulmány elkészítéshez 1600 embert figyeltek meg. A kutatók többféle szénhidrátot is vizsgáltak, ezek alapján pedig arra az eredményre jutottak, hogy azok, akik több rostot ettek, azoknak 80 százalékkal nagyobb az esélyük egy hosszú és egészséges életre.

A magyarázat pedig egyszerű, ugyanis azoknak az embereknek, akiknek rostban gazdag az étrendjük, azoknál sokkal kisebb valószínűséggel alakulnak ki az olyan betegségek, mint a: magas vérnyomás, cukorbetegség, a depresszió, a szívbetegség, a rák, vagy épp a stroke.

Vajon elég rostot eszünk?

Hazánkban az óvodások és az alsó tagozatosok élelmi rost fogyasztásának vizsgálatából kiderült, hogy a gyerekek étrendje nem tartalmaz elég rostot - világít rá a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének és Nestlének korábbi közös kutatása.

A felmérésben 800 szülőt és gondviselőt kérdeztek meg a gyerekek étkezési és mozgási szokásairól. Az eredmények pedig azt mutatták meg, hogy a 4-6 éves óvodások és a 7-10 éves alsó tagozatosok is mindössze a szakemberek által ajánlott napi szükséglet 15 százalékát fogyasztják el reggelire élelmi rostból. Ez pedig a teljes napi étkezést figyelembe véve kevésnek számít az egészséges étrend tekintetében.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm