Átverés a magyar boltokban: mutatjuk, mi áll a szlogenek mögött

Átverés a magyar boltokban: mutatjuk, mi áll a szlogenek mögött

2016. május 22. 13:14

A hangzatos reklámok sokszor azt sugallják, hogy egyes élelmiszerek sokkal egészségesebb alternatívát nyújthatnak a hagyományos társaiknál. Bizonyos esetekben ez igaz is, de ehhez szinte kivétel nélkül meg kell vizsgálnunk a termékleírást.

A reklámokban előszeretettel hangsúlyozzák az élelmiszerek egészségességét, ezzel akarnak minél több vásárlót megnyerni maguknak. A hangzatos szlogenek mögött azonban nem mindig a teljes igazság húzódik meg. A Daily Mail szakértőt kérdezett meg az ételek mögött rejlő szóbeszédek igazságtartalmáról.

Probiotikumok

 • A probiotikumok élő balktériumokat jelentenek, amelyek a joghurtban találhatók. Ezek a baktériumok találhatók az emberek emésztőrendszerében is, így logikusnak tűnhet, hogy segíti az emésztést. A gyártók emellett ezeknek a joghurtoknak a magas B6 és D vitamin tartalmát is hangsúlyozzák.
 • Az igazság viszont az, hogy annyira kevés baktérium található egy pohár joghurtban, amely az egészséges emberek emésztésének rendbetételéhez kevés. Jót tehet viszont a fertőzésből lábadozóknak és az időseknek, akiknek már nem a régi az emésztőrendszere.

Pattogatott kukorica

 • Sokszor azzal népszerűsítik a pattogatott kukoricát, hogy kiváló alacsony zsírtartalmú és rostokban gazdag nassolnivaló, ráadásul a cukortartalma sem magas.
 • Az igazság azonban az, hogy a boltban kapható pattogatott kukoricák többsége elég zsíros, ha viszont kifejezetten alacsony zsírtartalmú bolti, vagy esetleg némely piacon kapható zsírmentes terméket választunk, akkor valóban egészségesebb ropogtatnivalóhoz jutunk, mintha például burgonyaszirmot majszolnánk.

Szárított gyümölcsök

 • A gyümölcsök alapvetően jó választásnak bizonyulhatnak, ha egészséges, vitamindús forrásból szeretnénk cukorhoz jutni, magas rosttartalom mellett. A gyártók ezt hangsúlyozzák a szárított gyümölcsök esetén is.
 • Az igazság azonban az, hogy a szárított gyümölcsök szinte kizárólag cukorból állnak, ehhez viszonyítva viszont arányosan jóval alacsonyabb a rosttartalmuk, mint a friss gyümölcsé. Azt se felejtsük el, hogy a szárítási folyamat során a vitaminok jó része távozhat a gyümölcsből, és a friss termékek magas víztartalma is elvész.

Méz

 • Sokan a mézet ajánlják, mint a cukor egészséges alternatíváját, ami tele van nyomelemekkel és vitaminokkal.
 • A méz nagyjából 75 százaléka azonban egyszerű cukrokból áll (a fennmaradó része víz), ráadásul a vitamin és nyomelem tartalma is alacsonyabb annál, mint amennyit jellemzően neki tulajdonítanak. A sima, fehér cukornál ugyan jobb a méz, azonban a jelentős cukortartalma miatt érdemes megfontolni a fogyasztását.

Gluténmentes termékek

 • A gluténmentes termékek fogyasztása nem választás, hanem az egyetlen lehetőség az erre érzékenyeknek, azonban sokszor azok is ilyen ételeket fogyasztanak, akiknek erre nem lenne szüksége.
 • Mivel a gluténmentes termékek hasonló cukor- és szénhidráttartalommal rendelkeznek, mint egyszerű változataik, így nem mondhatóak kifejezetten egészséges termékeknek, sőt egyes szakértők szerint aki egészségesként is teljesen gluténmentes diétát követ, azoknál érzékenység alakulhat ki.

Tej helyettesítő termékek

 • A tejet már nemcsak szarvasmarhákból, hanem rizsből, mandulából vagy zabból is előállítják. Ezek előnyét, a laktózmentességet (és kazeinmentességet) a gyártók előszeretettel hangsúlyozzák. Sokan úgy gondolhatják, hogy annak ellenére, hogy nincs laktózérzékenységük, ez egy egészségesebb alternatívát nyújt az egyszerű tejtermékek mellett.
 • Ugyan vannak olyan tejhelyettesítők, amelyek cukormentesek, azonban több terméket hozzáadott cukorral tesznek ízletesebbé. Ezek pedig ugyanúgy magas cukortartalommal bírnak, mint a tej. A vásárláskor olvassuk el a termékleírást, és ha hozzáadott cukortól mentes a termék, akkor valóban egészségesebb alternatívát jelenthet.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10