5 °C Budapest

Átverés a magyar boltokban: mutatjuk, mi áll a szlogenek mögött

2016. május 22. 13:14

A hangzatos reklámok sokszor azt sugallják, hogy egyes élelmiszerek sokkal egészségesebb alternatívát nyújthatnak a hagyományos társaiknál. Bizonyos esetekben ez igaz is, de ehhez szinte kivétel nélkül meg kell vizsgálnunk a termékleírást.

A reklámokban előszeretettel hangsúlyozzák az élelmiszerek egészségességét, ezzel akarnak minél több vásárlót megnyerni maguknak. A hangzatos szlogenek mögött azonban nem mindig a teljes igazság húzódik meg. A Daily Mail szakértőt kérdezett meg az ételek mögött rejlő szóbeszédek igazságtartalmáról.

Probiotikumok

  • A probiotikumok élő balktériumokat jelentenek, amelyek a joghurtban találhatók. Ezek a baktériumok találhatók az emberek emésztőrendszerében is, így logikusnak tűnhet, hogy segíti az emésztést. A gyártók emellett ezeknek a joghurtoknak a magas B6 és D vitamin tartalmát is hangsúlyozzák.
  • Az igazság viszont az, hogy annyira kevés baktérium található egy pohár joghurtban, amely az egészséges emberek emésztésének rendbetételéhez kevés. Jót tehet viszont a fertőzésből lábadozóknak és az időseknek, akiknek már nem a régi az emésztőrendszere.

Pattogatott kukorica

  • Sokszor azzal népszerűsítik a pattogatott kukoricát, hogy kiváló alacsony zsírtartalmú és rostokban gazdag nassolnivaló, ráadásul a cukortartalma sem magas.
  • Az igazság azonban az, hogy a boltban kapható pattogatott kukoricák többsége elég zsíros, ha viszont kifejezetten alacsony zsírtartalmú bolti, vagy esetleg némely piacon kapható zsírmentes terméket választunk, akkor valóban egészségesebb ropogtatnivalóhoz jutunk, mintha például burgonyaszirmot majszolnánk.

Szárított gyümölcsök

  • A gyümölcsök alapvetően jó választásnak bizonyulhatnak, ha egészséges, vitamindús forrásból szeretnénk cukorhoz jutni, magas rosttartalom mellett. A gyártók ezt hangsúlyozzák a szárított gyümölcsök esetén is.
  • Az igazság azonban az, hogy a szárított gyümölcsök szinte kizárólag cukorból állnak, ehhez viszonyítva viszont arányosan jóval alacsonyabb a rosttartalmuk, mint a friss gyümölcsé. Azt se felejtsük el, hogy a szárítási folyamat során a vitaminok jó része távozhat a gyümölcsből, és a friss termékek magas víztartalma is elvész.

Méz

  • Sokan a mézet ajánlják, mint a cukor egészséges alternatíváját, ami tele van nyomelemekkel és vitaminokkal.
  • A méz nagyjából 75 százaléka azonban egyszerű cukrokból áll (a fennmaradó része víz), ráadásul a vitamin és nyomelem tartalma is alacsonyabb annál, mint amennyit jellemzően neki tulajdonítanak. A sima, fehér cukornál ugyan jobb a méz, azonban a jelentős cukortartalma miatt érdemes megfontolni a fogyasztását.

Gluténmentes termékek

  • A gluténmentes termékek fogyasztása nem választás, hanem az egyetlen lehetőség az erre érzékenyeknek, azonban sokszor azok is ilyen ételeket fogyasztanak, akiknek erre nem lenne szüksége.
  • Mivel a gluténmentes termékek hasonló cukor- és szénhidráttartalommal rendelkeznek, mint egyszerű változataik, így nem mondhatóak kifejezetten egészséges termékeknek, sőt egyes szakértők szerint aki egészségesként is teljesen gluténmentes diétát követ, azoknál érzékenység alakulhat ki.

Tej helyettesítő termékek

  • A tejet már nemcsak szarvasmarhákból, hanem rizsből, mandulából vagy zabból is előállítják. Ezek előnyét, a laktózmentességet (és kazeinmentességet) a gyártók előszeretettel hangsúlyozzák. Sokan úgy gondolhatják, hogy annak ellenére, hogy nincs laktózérzékenységük, ez egy egészségesebb alternatívát nyújt az egyszerű tejtermékek mellett.
  • Ugyan vannak olyan tejhelyettesítők, amelyek cukormentesek, azonban több terméket hozzáadott cukorral tesznek ízletesebbé. Ezek pedig ugyanúgy magas cukortartalommal bírnak, mint a tej. A vásárláskor olvassuk el a termékleírást, és ha hozzáadott cukortól mentes a termék, akkor valóban egészségesebb alternatívát jelenthet.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm