Ajjaj! Erre sokan nem figyelnek, amikor gyógyszert vesznek

2016. április 3. 07:01

Értelmét vesztheti egy-egy gyógyszer kiváltása, ha az a vásárlás után pár nappal már le is jár. Ráadásul egy lejárt szavatosságú gyógyszer bevétele nemcsak veszélyes, hanem még a szemetesbe sem dobhatjuk ki. De mit tehetünk, ha ilyen gyógyszert kaptunk a patikában?


Bár a gyógyszerek a feltüntetett lejárati időn belül jogszerűen forgalmazhatóak, azonban ha túl közel esik a megvett pirulák felhasználhatóságának vége, akkor értelmét vesztheti a vásárlás.

Hogyan védekezhetünk?

Ha szeretnénk elkerülni az ilyen eseteket, akkor már vásárláskor érdemes ellenőriznünk a gyógyszer felhasználhatósági idejét. Persze kérhetünk a patikustól egy későbbi lejáratú terméket, de nem biztos, hogy a gyógyszertárban lesz készleten különböző szavatosságú készítmény.

A gyógyszerek ugyanis hatóanyaguktól, vagy gyógyszerformájuktól függően más-más felhasználhatósági idővel rendelkeznek. A kevésbé érzékeny hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek akár öt évig is megőrzik minőségüket, míg mások (vakcinák, szemcseppek) csak néhány hónapig használhatók fel.

Még rövidebb lehet a felhasználhatósági ideje azoknak a készítményeknek, amelyeket az orvos receptjére egyedileg, személyre szabottan készítenek el a gyógyszertárban. Ezek az ún. magisztrális gyógyszerek, amelyeknél a stabilitás és eltarthatóság éppen az egyedi összetétel miatt nehezen határozható meg. Az ilyen esetekben például érdemes kisebb kiszerelésben kérni a terméket, ha erre van lehetőség

- válaszolta megkeresésünkre a NFH kommunikációs osztálya.

Milyen gyógyszereket kell elfogadnunk?

Sok mindentől függ, mi számít ésszerű felhasználási időnek, még a lejárat előtt. Függhet például a gyógyszerek hatóanyagától, az orvos által felírt szedésétől, a készítmény kiszerelésétől, csomagolásától is. Ezeket átgondolva már mi is eldönthetjük, hogy szeretnénk-e megvenni a gyógyszert vagy sem, ugyanis a vásárlás nem kötelező.

Mit tehetünk, ha már megvettük a gyógyszert?

Abban az esetben, ha a vásárlás után vesszük észre, hogy lejárt gyógyszert kaptunk, akkor a lakóhelyünk vagy az üzlet címe szerinti, elsőfokú fogyasztóvédelmi hatáskörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnál tehetünk bejelentést. Ugyanis ez a tevékenység néhány esetben akár tisztességtelen fogyasztói gyakorlatnak is minősülhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ilyen esetben is élhet a fogyasztó szavatossági jogaival, azaz a lejárt szavatosságú terméket visszaviheti a vásárlás helyszínére. A blokk bemutatásával kérheti a termék cseréjét, vagy visszakérheti az árát

- tette hozzá az NFH.

A lejárt gyógyszereket egyébként a patikába vihetjük vissza, hiszen itt tudják ezt a veszélyes hulladékot ártalmatlanítani. A gyógyszertárak kötelesek minden lejárt vagy már nem használt készítményt befogadni. A gyártok/nagykereskedők ezután a le nem járt termékeket bevizsgálják vagy megsemmisítik.

Fontos tudni, hogy a gyógyszereket tilos a szemétbe dobni, ugyanis a pirulák a háztartási hulladékkal együtt fokozottan természetkárosítóak, arról nem is beszélve, hogy ezeket esetleg valaki tovább értékesítheti a piacon.

A lejárati időt mindig fel kell tüntetni

Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek címkéjéről és betegtájékoztatójáról szóló rendelet szerint az a gyógyszer csomagolásán magyar nyelven fel kell tüntetni a lejárati időt (év/hónap).

A gyógyszerek lejárati ideje pedig az a felhasználhatósági idő, amelynek végéig kizárólag a minőségi követelményekben rögzített határértékeken belül változva, megőrzi a gyógyszer a fizikai, a kémiai, a mikrobiológiai és biofarmáciai tulajdonságait, vagyis minőségét, hatékonyságát és relatíve ártalmatlanságát.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04