Egyre súlyosabb problémát jelent a demenciával élő idősek eltűnése - azaz elmennek otthonról, és sosem térnek haza.
Kevesen tudják, de rendkívül nagy veszélynek teszi ki magát az, aki a krumplit a hűtőszekrényben tárolja. Persze a krumpli tárolása mellett érdemes lehet még néhány főzési szabályt is betartanunk, ha nem szeretnénk növelni a rák kialakulásának kockázatát. Mutatjuk a megdöbbentő részletek.
Sokan azt gondolják, hogy minden ételnek jót tesz a hűtőszekrény, hiszen így az élelmiszerek sokáig frissek maradnak és persze sokkal lassabban romlanak meg. Azonban akad egy étel, amit soha nem szabad a hűtőszekrényben tárolni, ez pedig nem más, mint a krumpli - írja a Mirror, az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatalára hivatkozva (Food Standards Agency).Amikor a krumplit betesszük a hűtőbe, akkor a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor pedig később sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig egy a szervezetünkre káros anyag keletkezik: az akrilamid vegyület - fogalmaz a hivatal.
Mi az akrilamid?
Az akrilamid egy szerves vegyület, amit az iparban műanyagok és festékek gyártása során használnak. Még 2002-ben Svédországban figyeltek fel arra, hogy a szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten való hevítése során (120-150 fok felett, például zsírban történő sütéskor) természetes módón keletkezik az akrilamid - írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
Miért veszélyes?
2015-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) élelmiszer szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága hivatalos állásfoglalást adott ki az élelmiszerekben előforduló akrilamidról. Ebben megerősítette a korábbi értékeléseket, melyek szerint - állatkísérletek alapján
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Hogyan védekezhetünk?
Bár ezeket az élelmiszereket nem tudjuk teljes mértékben száműzni az étrendünkből, azért fontos, hogy igyekezzünk mérsékelni a káros anyag bevitelét. Például a főzési szokásaink megváltoztatásával és változatos étrenddel, mivel az ételek akrilamid tartalmát az összetevők kiválasztása és a sütési/főzési hőmérséklet befolyásolja.
Ez a káros vegyület egyébként az ételek barnaságával hozható kapcsolatba, ezért fontos, hogy az ételeket ne égessük meg, hanem csak enyhén barnára süssük - legyen szó egy pirítósról vagy épp egy sült krumpliról. Emellett pedig törekedjünk a főzési módszerek váltogatására is: forraljunk, gőzöljünk, és süssünk is. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a krumplit nem szabad a hűtőben tárolni!
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.








