Az amerikai táplálkozási irányelvekből várhatóan kikerül egy régóta fennálló ajánlás.
Kevesen tudják, de rendkívül nagy veszélynek teszi ki magát az, aki a krumplit a hűtőszekrényben tárolja. Persze a krumpli tárolása mellett érdemes lehet még néhány főzési szabályt is betartanunk, ha nem szeretnénk növelni a rák kialakulásának kockázatát. Mutatjuk a megdöbbentő részletek.
Sokan azt gondolják, hogy minden ételnek jót tesz a hűtőszekrény, hiszen így az élelmiszerek sokáig frissek maradnak és persze sokkal lassabban romlanak meg. Azonban akad egy étel, amit soha nem szabad a hűtőszekrényben tárolni, ez pedig nem más, mint a krumpli - írja a Mirror, az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatalára hivatkozva (Food Standards Agency).Amikor a krumplit betesszük a hűtőbe, akkor a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor pedig később sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig egy a szervezetünkre káros anyag keletkezik: az akrilamid vegyület - fogalmaz a hivatal.
Mi az akrilamid?
Az akrilamid egy szerves vegyület, amit az iparban műanyagok és festékek gyártása során használnak. Még 2002-ben Svédországban figyeltek fel arra, hogy a szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten való hevítése során (120-150 fok felett, például zsírban történő sütéskor) természetes módón keletkezik az akrilamid - írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
Miért veszélyes?
2015-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) élelmiszer szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága hivatalos állásfoglalást adott ki az élelmiszerekben előforduló akrilamidról. Ebben megerősítette a korábbi értékeléseket, melyek szerint - állatkísérletek alapján
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Hogyan védekezhetünk?
Bár ezeket az élelmiszereket nem tudjuk teljes mértékben száműzni az étrendünkből, azért fontos, hogy igyekezzünk mérsékelni a káros anyag bevitelét. Például a főzési szokásaink megváltoztatásával és változatos étrenddel, mivel az ételek akrilamid tartalmát az összetevők kiválasztása és a sütési/főzési hőmérséklet befolyásolja.
Ez a káros vegyület egyébként az ételek barnaságával hozható kapcsolatba, ezért fontos, hogy az ételeket ne égessük meg, hanem csak enyhén barnára süssük - legyen szó egy pirítósról vagy épp egy sült krumpliról. Emellett pedig törekedjünk a főzési módszerek váltogatására is: forraljunk, gőzöljünk, és süssünk is. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a krumplit nem szabad a hűtőben tárolni!

Súlyos, ami kiderült az "önkéntes" gyógyszertári árcsökkentésről: erről minden magyarnak tudnia kell
Az önkéntes gyógyszerár-korlátozás keretében 25 nem támogatott gyógyszer árát csökkentik a nagykereskedők, amelyek közül 24 szerepel a KSH fogyasztói kosarában.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Berobbant a grillszezon: mutatjuk, mik lesznek az idei újdonságok
Egzotikus ízek is megjelentek a PENNY kínálatában.


