Kiderült: ennyi hálapénzt kell adni a fővárosban, és vidéken

Kiderült: ennyi hálapénzt "kell" adni a fővárosban, és vidéken

Pénzcentrum
2016. február 17. 05:50

Bár egy gyermek vállalása nem csak anyagi kérdés, fontos tisztában lenni azzal, hogy jelentős anyagi vonzattal jár. Már a kicsi születése előtt akár több százezer forintos is lehet a kiadás. A Pénzcentrum most kiszámolta, mennyibe is kerül, ha egy pár úgy dönt, jöhet a baba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Természetesen egy gyermek vállalása nemcsak anyagi kérdés, de fontos tisztában lenni azzal, hogy mindenképpen jelentős anyagi vonzattal jár. Már a kicsi születése előtt akár több százezer forinttal kell számolni, a gyerek felneveléséről nem is beszélve.

A terhesség is sok pénzt felemészt

Az orvosi vizsgálat, a terhesvitaminok, az egészségesebb életmód, a kórházi díjak és az esetlegesen adott hálapénz összege alkalmanként akár több tízezer forintra is rúghat. Ráadásul mivel a terhességi vizsgálatokat rendszeres gyakorisággal kell végezni, már a kicsi megszületése előtt akár több százezer forintos kiadásunk lehet. Nézzük ezeket egy kicsit részletesebben!

Áldott állapotban megnövekszik a kismamák vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-szükséglete, így a kismamáknak a saját, és a baba egészsége érdekében ajánlott vitaminokat szedni a terhesség ideje alatt. Az árak között viszonylag nagy a különbség, körülbelül havi 2-6 ezer forinttal kell számolni.

Külön erre kifejlesztett terhes vitaminok például az Elevit Pronatal N 30 darabos kiszerelése 2869 forintért, a Gravida - Béres terhesvitamin 90 darabos változata 6388 forintért, a Femibion magzatvédő vitamin 30 darabos kiszerelése 3790 forintért, vagy az Elevit Plus 30 darabos vitamin 3189 forintért.

A ruházkodás szintén sokba kerül, ugyanis nemcsak a kisbabának, hanem a kismamának is öltözködni kell. Egy szoptatós melltartó például 4 ezer forint körül van, egy kismamaruha legalább 5 ezer forint, egy kismamalegging pedig akár 7-8 ezer forintot is kóstálhat.

A terhesség alatt többféle vizsgálaton is át kell esnie a kismamáknak, ami szintén rengeteg pénzt elvihet. Többek között EKG-t készítenek, megmérik a vérnyomást és általános fizikális vizsgálatot is végeznek. Rendszeresen nézik a testsúlyt, a vérképet, a vércukorértéket, illetve vizeletet is. Ellenőrzik a méhszáj és a méhnyak állapotát, végeznek non-stressz tesztet, illetve különböző genetikai szűrővizsgálatokat, hogy bizonyos betegségeket ki tudjanak zárni.

A terhesgondozás, szülészeti ellátás költségeit itthon fedezi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ennek ellenére már a vizsgálatok alkalmával is sokan csempésznek borítékot az orvosok zsebébe. Míg ilyenkor az összeget az anyukák határozzák meg, választott orvosnál, vagy magánkórházakban fix összegek vannak.

Egy fogorvosi vizsgálat például 5 ezer forint körül van, egy 2D-s terhességi ultrahang 16 ezer forint, míg egy komplett terhesgondozási csomag rendszeres vizsgálatokkal 290 - 490 ezer forint is lehet.

Szülésnél (is) bevett szokás a hálapénz

Dr. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint a hálapénz bevett szokás Magyarországon:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ma már egyfajta státusszimbólumnak számít, hogy valaki szülészorvost választ magának, és van is erre egy lakossági igény. A társadalmi középosztálytól felfelé a többség megkért szülésszel dolgozik

Elmondása szerint jelentős különbség van a hálapénz összegében fővárosi, és vidéki viszonylatban. Budapesten, illetve az ország középső részében valamivel magasabbak a fizetések, ami a hálapénz összegén is meglátszik.

A szegényebb rétegnek nem sok pénze van, amit a borítékba tudna tenni, ennek ellenére a legtöbben mégis megpróbálnak valamennyit adni az orvosnak.

Ebből kifolyólag a hálapénz összege néhány ezertől akár több százezer forintig is terjedhet. Ugyanakkor elmondható, hogy nincs egy konkrét összeg, a kismamák legfőképp egymás között beszélik meg a tarifát.

Mivel a hálapénzekről, és az orvosoknak fizetett pénzekről nem sok szó esik nyíltan, ezért lakossági bejelentések alapján megnéztük, átlagban mennyit fizetnek zsebbe a leendő szülők.

A bejelentett összegek alapján is jól látszik a vidék-főváros közötti különbség. Míg vidéken átlagban 5-100 ezer forint között volt a borítékban átadott összeg, addig a fővárosban 50-200 ezer forinttal hálálták meg a sikeres szülést.

Érdemes említést tenni a magánkórházakról is, ahol mindennek fix ára van, és mindenről számlát adnak, a hálapénz viszont nem elfogadott. Az árak 315 ezer és 1,2 millió forint között mozognak, attól függően, hogy természetes úton, vagy császármetszéssel jön világra a baba, illetve hogy milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe és fogadott orvosnál szülünk-e.

Az igazán nagy kiadás azonban csak a kicsi születése után jön, több felmérés is azt igazolja, hogy egy gyermek vállalása a születésétől az egyetem vagy főiskola elvégzéséig átlagosan 13-15 millió forint plusz költséggel is járhat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?