24 °C Budapest
Nagy változások a gyógyszertárakban: erre készülj

Nagy változások a gyógyszertárakban: erre készülj

2015. november 27. 09:00

A gyógyszerpiacon egyre inkább nem támogatott terméket értékesítenek, egyre drágábban, míg a támogatott gyógyszerek forgalma csökkent a korábbi évekhez képest - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara adatai alapján valamivel kisebb a gyógyszerek piacán a forgalom a korábbi évekhez képest, a bevétel mégis nőtt, ugyanis tavalyhoz képest emelkedtek a gyógyszerek árai.

A támogatott gyógyszerekből kevesebbet adtak el, de 2013-asnál magasabb egységáron. A receptre kiváltott gyógyszerek fogyasztói árai, a térítési díjak és a tb-támogatás összege is nőtt. A nem támogatott, de vényköteles gyógyszerekből is többet értékesítettek az áremelkedés ellenére. A nem támogatott gyógyszerek dobozonkénti ára a 2011-es 1511 forintról 2015-re 1701 forintra, a vény nélküli gyógyszereké pedig 1200-ról 1623 forintra emelkedett. Az étrend-kiegészítők is drágultak, ezeket jelenleg átlagosan 1800 és 1900 forint között árulják.

Túl vannak a gyógyszertárak a 2010-es gazdasági válságon. Ismét fellendülőben van a forgalom, és egyre kevesebb a veszteséges patikák száma az országban: míg 2010-ben 528, addig 2014-re már csak 178 veszteséges gyógyszertárat tartottak számon

 - közölte a lappal Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Az is kiderült, az orvosokhoz hasonlóan a gyógyszerészek egy része is inkább külföldön próbál szerencsét. A külföldön munkát vállaló gyógyszerészek számára Anglia, Németország és Ausztria a fő célpont, utóbbi ország esetében az is előfordul, hogy a gyógyszerészek a nyugati határ magyar oldalára költöznek, és onnan járnak át dolgozni.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24