Kezdődhet a nyugdíjasok rohama, hosszú sorok az orvosnál

2015. november 6. 11:03

A legtöbb háziorvosnál már igényelhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás - tudta meg a Pénzcentrum. Ingyenesen a veszélyeztetett csoportba tartozók kaphatják meg, a többieknek 2-4 ezer forintba fog kerülni az oltás, de a beadatásért az oltó-, illetve háziorvos sem kérhet pénzt.

A legtöbb háziorvosnál már elérhető az ingyenes influenza elleni védőoltás - értesült a Pénzcentrum. Az előző évekhez hasonlóan 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyag lesz térítésmentesen elérhető. A szezonális influenza elleni védőoltást ingyenesen a rizikócsoportokba tartozók kaphatják meg.

Kik kaphatják ingyen?

Fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak a krónikus betegségben szenvedők, az egészségügyi- és szociális intézményben dolgozók és a kismamák. Továbbá újdonságnak számít, hogy míg az elmúlt években a 65 év felettiek, az előző szezontól már 60 éves kor felett jár ingyenesen a védőoltás - ők a háziorvosuktól kérhetik a vakcinát. Azok, akik pedig nem tartoznak egyik veszélyeztetett csoportba sem, recept ellenében bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatják a védőoltást, amiért körülbelül 2-4 ezer forintot kell fizetniük.

Fontos tudni, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás BEADATÁSÉRT az oltó-, illetve háziorvos egyik esetben sem kérhet pénzt.
Az előző szezonban egyébként a 60 éven felüliek körében kevesen kérték a térítésmentes védőoltást, de ezen az arányon mindenképpen javítani szeretnének, hiszen az oltóanyaggal nemcsak a járványt lehet megelőzni, hanem a súlyos szövődményeket is - ismertette korábban az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) háttérbeszélgetés Jankovics István, az (OEK) főorvosa.

Érdemes felkészülni

Magyarországon jelentős járvány volt a 2014/2015-ös, több 500 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, amelyhez hasonló megbetegedésszám az elmúlt tíz évben nem fordult elő. A kimutatások szerint 13 európai országban tapasztaltak 80 százalékkal több halálozást azokban a hetekben, amikor a legmagasabb volt az influenza aktivitása. Magyarországon hatezerrel többen haltak meg az influenzaszezon négy hónapja alatt, és a halálesetek közvetetten az influenzára vezethetők vissza - mondta el a háttérbeszélgetésen, Dr. Csohán Ágnes, osztályvezető főorvos (OEK).

Hogyan ismerhetjük fel?

Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Az idősebbeknél vagy az immunhiányos betegeknél esetenként az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett pedig néha gyomor- bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Ilyen lehet a hasmenés, hányinger vagy a hányás.

A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

Mi a teendő, ha az influenza tüneteit észleljük magunkon?

A legfontosabb, amint az influenza tüneteit észleljük magunkon, akkor maradjunk otthon és igyunk nagyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsuk a lázat. Amennyiben kónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, vagy szövődmények lépnek fel, akkor vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugyanis az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges korházi beutalásról. Ilyenkor pedig fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására.

Hogyan védekezhetünk?

A fertőzés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, ezek a következők:

  • Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a szánk, orrunk elé

Az influenza megelőzésének azonban a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. A legmegfelelőbb időpont erre, ha még ősszel kérjük az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy a legkésőbb decemberig adassuk be a vakcinát, ha hatékonyan szeretnék védekezni a fertőzés ellen, mert a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm